Annons
X
Annons
X

Bostadsbeslut trots misstänkt ekobrott

Stockholms kommunfullmäktige fattar beslut om en bostadsförsäljning i miljardklassen, trots pågående för-undersökning. Den politiska processen påverkas inte, enligt Moderaterna i Stockholms stad.

På måndag ska beslutet om försäljning av 1382 lägenheter i allmännyttiga Familjebostäder klubbas i Stockholms kommunfullmäktige. Men affären har polisanmälts och en förundersökning om brott mot aktiebolagslagen har inletts av Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har anledning att anta att brott är begånget och en person har pekats ut. Men han är ännu inte hörd, därmed har vi ännu ingen formellt misstänkt person. Det blir nästa steg, säger Olof Kronlund, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Den pågående rättsliga processen har dock ingen påverkan på den politiska, enligt Moderaterna i Stockholms stad. Ärendet om försäljningen står på dagordningen när kommunfullmäktige sammanträder på måndag.

Annons
X

– Det påverkar inte beslutsprocessen alls. Man utreder parallellt om någon överträdelse har skett eller inte, och vi är väldigt trygga med det beslutsunderlag som vi har, säger Håkan Filipsson, pressekreterare hos Moderaterna i Stockholms stad.

Familjebostäders vice ordförande Ann-Margarethe Livh (V) som gjorde polisanmälan, är kritisk:

– Jag tycker att de gör helt fel. Om det pågår en rättslig process, så väntar man naturligtvis ödmjukt tills den är klar. Det handlar om moral också.

Det var i mars som det stod klart att de tre kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder skulle sälja drygt 2800 lägenheter till tre privata fastighetsägare för 2,3 miljarder kronor. Förberedelserna av affärerna hade skett i tysthet, och för den politiska oppositionen kom den som en överraskning. Hemligstämplade handlingar delades ut bara dagar före besluten skulle klubbas.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X