Annons
X
Annons
X

Bosse Schön: ”Ett vittne trodde att Göring hade oäkta barn i Dalarna”

I en av Säpo:s spaningsrapporter från 1932 står det att Hermann Göring beställt rum på Persborgs pensionat i Rättvik — men avbeställt det.

Jag hade aldrig hört talas om att Göring varit så långt ifrån Stockholm men om han beställt ett rum så måste han ju haft en anledning att resa till Dalarna.

För att få hjälp att ta reda på vad Göring kan ha haft för ärende i Rättvik så kontaktade jag tidningen Dala-Demokratens lokalredaktör som skrev en artikel där jag efterlyste vittnen. Det gav omedelbart utdelning - tolv pensionärer hörde av sig. De hade flera gånger sett Göring i Rättvik och trakterna omkring. Han var ofta i Dådrans bruk där han bodde i byns herrgård och brukade fiska i sjön Ljugarn, men ingen visste varför han var i Dalarna. Kanske träffade han lokala nazister.

Annons
X

Ett vittne trodde att han hade en ”älskarinna” i någon av byarna som han betalade för. Vittnet hade också hört att Göring har oäkta barn i bygderna.

Ett annat vittne berättade att Göring även besökt grannlandskapet Hälsingland. Jag ringde Hälsinglands fyra lokaltidningar som också efterlyste vittnen. Fem pensionärer hörde av sig och alla berättade att Göring besökt Järvsö som är känt för att Lill-Babs är född där. En av dem som hörde av sig var Per Söderberg som hade växte upp nära berget Järvsöklack. Han brukade ofta leka bland djuren hemma hos bonden Pellas-Olle som hade sin bondgård vid foten av berget. En gång, när Per Söderberg som vanligt lekte på gården, dök Göring upp i sällskap med en Krüger och frågade efter stigen upp till toppen på berget. Pellas-Olle följde med och visade vägen och sedan guidade han sällskapet runt i Järvsö och byarna runt omkring. Några dagar efter besöket fick Pellas-Olle ett tackkort från Göring.

En avlägsen släkting till mig berättade att han hittat ett fotografi i en vedbod i byn Karsjö som visade Göring och Pellas-Olle sittande på en furstukvist. Både tackkort och bild är försvunna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Göring besökte även Kilafors där han övernattade i byns herrgård där han tillsammans med ägaren, disponenten Axel Jonsson, övade prickskytte på den skjutbana som fanns i herrgårdens källare. Göring besökte även Delsbo, som är känt för sina spelmanstämmor, samt Ljusdal där han bodde i den pampiga herrgården Noregården som ägdes av en nazist.

  Bosse Schön

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X