Annons
X
Annons
X

”Bospararna är de som fått och får betala kalaset”

SvD Näringslivs avslöjande om att bospararna i HSB förlorar tusentals kronor i avgifter till Swedbank Robur har väckt reaktioner. Dessutom riktas nu intern kritik mot HSB:s hantering av bospararnas pengar.

HSB:s huvudkontor på Fleminggatan i Stockholm.
HSB:s huvudkontor på Fleminggatan i Stockholm. Foto: KJELL SVENSSON

I Hyresgästernas Sparkasse- och byggnadsförening, förkortat HSB, står bokstaven S för sparande, vilket organisationen stolt påpekar i sin senaste årsredovisning. Men missnöjet med spardelen i HSB gror bland medlemmarna.

En av dem är Rikard Andrén, som bosparar åt sin son i HSB. Pengarna hade han tidigare i den ränteplacering som erbjuds, men som gav mycket låg ränta. När HSB lanserade alternativet att istället spara i fonder nappade Rikard.

– Jag var inte jättenoga med att kolla allting när jag gick in i fonderna. Men jag reagerade när det aldrig dök upp någon bekräftelse eller så på att jag börjat spara i fonderna. Efter 20 samtal till HSB fick jag till slut en manuellt skriven bekräftelse, berättar Rikard Andrén.

Annons
X

Som SvD Näringsliv kunde berätta förra veckan har HSB gett sina bosparare möjligheten att spara i ynka två fonder, som båda förvaltas av Swedbank Robur. En av fonderna, Swedbank Robur Ethica Sverige, har lägst betyg hos fondanalysföretag Morningstar.

Men dessutom visade SvD Näringslivs genomgång att fonderna ser ut att vara passivt förvaltade, det vill säga att de bara följer index i smyg. Rena indexfonder har i genomsnitt en förvaltningsavgift på 0,46 procent. Men de två fonderna hos Robur har en förvaltningsavgift på 1,42 procent, och prissätts alltså som om de vore aktivt förvaltade.

– Det är jättedåligt. Och att vi bara kan spara i två fonder – det ger ju noll i valfrihet. HSB:s huvudlinje borde ju vara att göra det så bra för möjligt för oss bosparare, men de här fonderna verkar ha valts ut för att de är mest fördelaktiga för Swedbank, säger Rikard Andrén.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han vet inte riktigt hur han ska göra med fondsparandet i HSB framöver.

  – Alternativet är ju att flytta tillbaka pengarna till HSB:s räntesparande, men där får man ju knappt något alls, säger Rikard Andrén.

  Han är inte ensam med sitt missnöje. I dokument från HSB:s bosparstämma förra året framgår att missnöjda medlemmar tydligt framfört kritik, och det alltså redan innan fondsamarbetet med Swedbank Robur inleddes. En HSB-medlem efterfrågade på stämman ett övervägande av HSB att samarbeta med andra än Swedbank, eftersom spararna under så lång tid getts så dåliga villkor.

  – Bospararna är de som fått och får betala kalaset, skriver bospararen i en motion.

  I en annan motion konstaterar flera ledamöter i HSB:s bosparstyrelse, vars uppgift är att representera bospararnas intressen, att ”avkastningen på sparandet är för dålig och att sparprodukterna i första hand gynnar banken snarare än spararna”.

  – Missnöjet har ökat. Förtroendet bland bospararna befinner sig nu i ett absolut bottenläge, skriver två ledamöter i bosparstyrelsen i en motion.

  I den motionen föreslås en utredning om bosparandet kanske till och med bör knoppas av från HSB. Det förslaget, liksom det att HSB bör byta samarbetspartner, röstades ned på stämman.

  HSB och Swedbank har en lång gemensam historia. 2002 köpte dåvarande Föreningssparbanken hela HSB Bank. Swedbank är den bank som lånar ut pengar till affärsbolaget HSB Projektpartner, som stödjer HSB-föreningarnas bostadsbyggande.

  Enligt David Bonde, ledamot i HSB:s bosparstyrelse, finns en fast marginal mellan den ränta som bospararna får på sina sparkonton och den ränta som Swedbank lånar ut till HSB Projektpartner för nyproduktion av bostadsrätter. Han påpekar att de allra flesta som står i kö i HSB gör det för att komma över en hyresrätt.

  – Och förmodligen är det personer som är lite mindre kapitalstarka som köar till hyresrätt. Det innebär att det i hög utsträckning är låginkomsttagare som via en dålig ränta subventionerar nyproducerade bostadsrätter för höginkomsttagare, säger David Bonde.

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  HSB:s huvudkontor på Fleminggatan i Stockholm.

  Foto: KJELL SVENSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X