Annons
X
Annons
X

Bosmällen uteblir - Far backar

De slopade progressiva avskrivningarna skulle resultera i chockhöjda avgifter för hundratusentals bostadsägare. Efter SvD Näringslivs avslöjande om de förändrade revisorsreglerna väljer nu den pådrivande organisationen Far att backa. ”Frågan har sprängkraft”, säger dess generalsekreterare Dan Brännström.

Grindtorp i Täby kommun.
Grindtorp i Täby kommun. Foto: TT

Mängder av bostadsrättsföreningar skulle få räkna med illröda siffror i årsredovisningarna för 2014 och åren framöver.

Förklaringen fanns i att revisorerna ändrar praxis för att säkerställa att bostadsrättsföreningarna följer årsredovisningslagen. Därmed skulle det nya fenomenet att föreningarnas stora minusposter skjuts på framtiden, så kallad progressiv avskrivning, avskaffas.

Den nya, stramare tolkningen av Årsredovisningslagen skulle ha kunnat innebära att föreningarna antingen tvingats chockhöja avgifter med cirka 30 procent, eller redovisa stora förluster.

Annons
X

Det kunde SvD Näringsliv
avslöja tidigare i veckan.

Nu gör Branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare (Far) plötsligt tvärtom. Istället föreslår Far att bostadsrätter ska undantas från striktare avskrivningsregler. Man bollar över till statliga Bokföringsnämnden att ta fram en långsiktig lösning specifikt för bostadsrättsföreningar.

Har ni utsatts för påtryckningar?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, men det är obehagligt när det finns en oklarhet i en redovisningsfråga som väcker så stor uppmärksamhet och oro. Det är också privatpersoner som har hört av sig till mig, och det är klart att vi tar intryck, säger generalsekreterare Dan Brännström.

  Klart är att mängder av ekonomiska planer för nyproduktionen under 2000-talet har upprättats utan begriplighet för vanligt folk, de människor som köpt. Nu kommer årsredovisningarna fortsatt att slira på de verkliga kostnaderna så länge progressiviteten inte syns.

  – Ja, det var det som väckte frågan i höstas. Vi ville få till ett möte med Bokföringsnämnden då. Frågan har sprängkraft, men måste nu behandlas på det här sättet så att vi inte får en onödig påverkan på värderingar av bostadsrätter. Det är Bokföringsnämnden som äger frågan, och våra medlemmar måste tolka och tillämpa deras bestämmelser. Det var där våra medlemmar såg att med de nya skrivningarna fanns inget utrymme för progressiva avskrivningar. Det är det vi måste processa nu…

  FAR har alltså exceptionellt tagit hänsyn till ekonomiska konsekvenser av att följa stramare redovisningsprinciper. Generalsekreterare Dan Brännström säger till SvD Näringsliv att även en återgång till traditionellt linjär avskrivning skulle få betydelse för landets ekonomi.

  – Jo, men så är det väl. Många privatpersoner har investerat stora pengar i sina lägenheter.

  Finns det inte en risk att effekten av de progressiva avskrivningarna dyker upp i efterhand om man fortsätter med dem i exempelvis ytterligare ett decennium?

  – Ja. Men det måste vara Bokföringsnämnden som hittar en lösning på detta.

  Det är allt från byggjättar till småföreningar som har satt i system att skjuta byggnadens avskrivningskostnader på framtiden. På så vis kan lägre månadsgifter tas ut, samtidigt som marknadsvärdet vanligen stiger eftersom resultaträkningen ser positiv ut och vanliga köpare ofta inte förstår att de väldiga minusposterna dyker upp senare.

  Reaktionerna har varit starka efter SvD Näringslivs avslöjande om att Fars policynämnd belslöt att underkänna den så kallat progressiva avskrivningsmodellen. För revisorer, byggbolag och många föreningar är frågan mycket känslig. En källa knuten till Boverket har sagt till SvD Näringsliv att ett avskaffande av den progressiva avskrivningsmodellen skulle innebära att det i värsta fall skulle bli omöjligt att sälja lägenheterna.

  [Följ #Bostadsveckan på SvD Börsforum](http://borsforum.svd.se/)

  • Under hela veckan tar vi ett djupdyk i bostadsmarknaden på
  SvD Börsforum.
  • Experter som
  Lars EO Svensson och
  Veronica Palm deltar i debatten.
  • Läs deras inlägg på
  Borsforum.svd.se.

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Grindtorp i Täby kommun.

  Foto: TT Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X