LidaBorttynande svenskbyn i Ukraina fångad i sista stund

”Lida” är till delar fotad med 16 millimeters film.
”Lida” är till delar fotad med 16 millimeters film. Foto: Folkets Bio

Anna Eborn är en av våra mest spännande dokumentärfilmare. I ”Lida” tar Lida Utas Andreevna, som bor i Gammalsvenskby på den östukrainska stäppen, över hela filmen.

Under strecket
Publicerad
Lida Utas Andreevna.

Lida Utas Andreevna.

Foto: Folkets Bio
Folkets Bio
Foto: Folkets Bio
Folkets Bio
Foto: Folkets Bio
Folkets Bio
Foto: Folkets Bio
Folkets Bio
Foto: Folkets Bio
Annons

Att Anna Eborn tillhör våra mest spännande och distinkta nya dokumentärfilmare är ännu lätt hemligt härhemma. ”Pine Ridge” (2013), hennes skildring av ett indianreservat i South Dakota, hyllades i Venedig och den på Fårö och i Columbia inspelade ”Epifania” (2014) fick premiär i Busan i Korea. I Göteborg har bägge festivalvisats och även prisats men på reguljär bio syns hon först nu. Och annat skulle bara fattas.

Sett ur svensk synvinkel tar nämligen ”Lida” oss med till en av vår planets mera extraordinära hörn. På den östukrainska stäppen vid floden Dneprs strand ligger en by där det genom fyra sekler har talats en svenska med rötter i medeltiden. Hit kom i slutet av 1700-talet bönder från Dagö i Östersjön, en gång del av ett Baltikum där det sedan 1200-talet bott svenskar. Gammalsvenskby (ett namn som Words stavningskontroll fortfarande rödmarkerar) har genom åren utstått flera krig, flera ockupationer, sovjetiskt terrorvälde och ett antal svältperioder. Kvar står det likväl, i all stillhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons