Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: ”Bortrövande visar på laglöst Libyen”

Tidigt i dag på morgonen kidnappades Libyens premiärminister Ali Zeidan från Hotel Corinthia i centrala Tripoli. Bortrövandet sker i ett laglöst Libyen, där milisgrupper anklagar premiärministern för att ha godkänt ett amerikanskt tillfångatagande av en al-Qaida-ledare. Enligt AFP släpptes premiärministern senare fri.

Ali Zeydan, Libyens premiärminister.
Ali Zeydan, Libyens premiärminister. Foto: AP

Förra helgen gick amerikanska specialstyrkor in i Tripoli och grep Abu Anas al-Libi, en misstänkt al-Qaida-ledare. Han anklagas av USA för att ha varit inblandad i terrordåden mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, då över 220 personer dödades och tusentals skadades. Abu Anas al-Libi rövades vid räden bort från en fastighet i Tripoli och hålls sedan dess på ett amerikanskt örlogsfartyg i Medelhavet.

Denna händelse ökade spänningarna i Libyen, där starka milisgrupper krävde att premiärminister Zeidan skulle gå ut med ett fördömande. Det gjorde han inte, och det ser han nu ut att ha fått betala ett högt pris för. På torsdagsmorgonen fördes han bort från Hotel Corinthia, bara timmar efter det att han träffat anhöriga till Abu Anas al-Libi.

– Milisgrupperna tror inte att den amerikanska operationen hade kunnat ske utan medverkan av libyska specialstyrkor, säger analytikern Hamdi Hassan, som arbetar i Tripoli för organisationen Search for a Common Ground.

Annons
X

Redan i tisdags krävde Libyens nationalförsamling att USA skulle lämna över Libi, uppgav en talesman i Tripoli.

I dag på förmiddagen gick Libyens revolutionära kammare – en sammanslutning av olika milisgrupper – ut med ett uttalande på Facebook där de förklarade att premiärministern hade gripits på order av allmän åklagare – men det är uppgifter som åklagarämbetet förnekade.

Milisgrupper hävdade i kommunikén att ”gripandet” av premiärministern skett sedan USA:s utrikesminister John Kerry förklarat att Libyens regering skulle ha gett sitt godkännande till den amerikanska operationen mot Abu Anas al-Libi. Enligt AFP släpptes premiärministern senare fri.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter diktatorn Muammar Gaddafis fall flödar Libyen av vapen, som rebellgrupper lade vantarna 2011, på när de stormade den störtade diktatorns vapenförråd. Dessa vapen har inte bara destabiliserat Libyen utan sprids också över Nordafrika och Sahelområdet.

  Rebellerna, som tillhörde segrarsidan i upproret mot den bisarre diktator som lynchades till döds för två år sedan, har vägrat släppa ifrån sig sina vapen till den folkvalda regeringen.

  Premiärminister Ali Zeidan och hans justitieminister har länge försökt få kontroll över milisernas vapen samt de tusentals fångar som dessa håller.

  Men dessa försök har varit som att spotta i motvind.

  I stället har olika väpnade grupper utövat utpressning på regeringen genom att belägra ministerier, kidnappa premiärministerns rådgivare och utsätta ministrar för hot.

  Advokaten Faraj Agela, som leder ett människorättsråd i Tripoli, och som jag träffade i den libyska huvudstaden i våras, konstaterade lakoniskt:

  – Det är svårare att kontrollera revolutionens segrare än dess förlorare.

  Enligt Faraj Agela finns det cirka 400 milisgrupper som opererar i landet. De har olika ideologier och olika intressen.

  Annons
  Annons
  X

  Ali Zeydan, Libyens premiärminister.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X