X
Annons
X
Recension

Ciona. En självbiologi Bortom kön och maskspel

Förlaget marknadsför romanen Ciona som en erotisk bildningsroman med boudoirfilosofiska övertoner. Det är en dålig försäljningsstrategi, som gör både publiken och författarinnan en otjänst. Den som vill läsa pornografi blir besviken. Romanen innehåller ett par snapshots och ett hastigt avbrutet samlag, detta sagt som konsumentupplysning. Mer än en erotisk bildningsgång, gestaltar den därtill en personlig upplösningsprocess med erotiken som beståndsdel.
Romanen är skriven under pseudonym. Författarinnan är än så länge anonym. Hon framträder under det bibliskt laddade namnet Tamara T.
Syftningen är uppenbar. Tamar var gift med Judas son Er, som väckte Herrens misshag och fick plikta med sitt liv. Då tog Onan Tamar till hustru, men han lät sin säd falla till marken då han visste att barnen skulle räknas som hans bror Ers avkomma. Och Juda lägrade Tamar i tron att hon var en prostituerad, vilket gav upphov till budet i Tredje Moseboken: ”Du får inte lägra din svärdotter”.
Romanen handlar om sexualitet med förhinder och om maskspel. Den kretsar kring två kvinnogestalter: romanjaget och den undanglidande Gabriella, alltid omtalad i tredje person. Gabriella har många tillfälliga sexuella kontakter, men hon söker bekräftelse från en man som hon hade samlag med i en rottingstol på ett hotell i Paris. Romanjaget iakttar Gabriella, kvinnan som alltid tränger sig emellan när hon förälskar sig. Och Onans förspillda säd ger en tolkning åt de många aborter de båda kvinnorna genomgår.

Men hur skall vi tolka förhållandet mellan romanjaget och Gabriella? Redan på första sidan skriver Tamara T:
"Hon kupar båda händerna över brösten och trycker ihop dem som i en behå. Värmen från den nakna huden ger en känsla av trygghet och kontroll. Brösten får inte riktigt plats i hennes händer. Hon har små händer, och små bröst. För små tycker hon själv. Det vänstra bröstet är svullet, det växer alltid inför ägglossningen. Han fick henne att tycka om den rundade formen, sa att det var kvinnligt och att alla människor är osymmetriska."
Kanske är "trygghet" och "kontroll" två nyckelord. Texten uttrycker en tydlig objektiveringssträvan, ett försök att skapa kontroll. Gabriella kan vara en projektion, en bärare av romanjagets driftsimpulser, men också sinnebilden för en förnekelse av dem. Vi får tidigt signaler om att romanjagets medvetande är spjälkat i två gestalter. Problemen vid ägglossningen knyts till dem båda, vilket även antyder en traumatisering av födandet. De många aborterna knyter också samman kvinnorna, liksom det faktum att Gabriella lockar romanjaget till en snabb förförelse, en kravlös sexakt, för att ta över förförelsen när jaget uttrycker sin tvekan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X