Annons

Bortom idyllen

I ONDSKANS FOTSPÅR Anders Behring Breivik ville skapa en revolution, men lyckades bara med motsatsen. Att resa i Breiviks fotspår är att följa en väg kantad av blommor. Men bortom den norska idyllen väntar svåra frågor, när spegeln riktas tillbaka mot samhället.

Under strecket
Publicerad

På gården Vålstua som Anders Behring Breivik hyrde i Åsta håller polis och militär på med brottplatsundersökning. Här tillverkade Breivik bomben som användes i Oslo. I veckan som gick detonerade militären flera sprängladdningar som fanns kvar.

Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 8

Först tyckte Svein Meldiseth att hans nya granne Anders Breivik var övertrevlig. Men när han påpekade för Breivik att gödslet han beställt var obrukbart för betesmarken blev han besvärad.

Foto: KARIN NILSSON Bild 2 av 8

På Hoffsveijen i bodde Breivik tillsammans med sin mamma tills han flyttade ut på landet. Hoffsveijen ligger i ett område som räknas till dom finare i Oslo.

Foto: KARIN NILSSON Bild 3 av 8

Berit Straume bor i stadsdelen Ullern där öven Breviks mamma bor kvar.

Foto: KARIN NILSSON Bild 4 av 8

Smedstad skoles skolgård där Breivik gick som barn.

Foto: KARIN NILSSON Bild 5 av 8

Breivik gick ibland på Lasse Nordlies pub. Det enda som stack ut var att Breivik var välklädd.

Foto: KARIN NILSSON Bild 6 av 8

Under åren på Oslos handelsgymnasium var Breivik aktiv i Fremskrittspartiets ungdomsförbund.

Foto: KARIN NILSSON Bild 7 av 8

Blomspåret leder ända till Åmot kyrka som ligger i samhället Rena där Breivik ofta var.

Foto: KARIN NILSSON Bild 8 av 8

Flera hundra tusen Oslobor gick man ur huse i veckan, som svar på det svåraste traumat i modern tid. Staden badade i rosor. Det fanns knappt ett hål ledigt att fästa stjälkarna i. Nedkilat mellan gatstenarna satt splittret från oräkneliga fönsterrutor, små minnen av ett obeskrivligt brott.

Inte ens nationalklenoderna hade sparats fägringen. Runt Ibsenstatyn utanför Nationaltheatret låg en mörkröd krans. Utanför Stortinget stod tysta skaror i andakt.

Annons
Annons
Annons