Annons

Bortglömda Nobelpristagare: Odysseus Elytis

1979 gick Nobelpriset i litteratur till den grekiske poeten Odysseus Elytis, vars dikter har tonsatts av Mikis Theodorakis. Arkivbild.
1979 gick Nobelpriset i litteratur till den grekiske poeten Odysseus Elytis, vars dikter har tonsatts av Mikis Theodorakis. Arkivbild. Foto: TT

I höst tillkännages inte bara ett utan två Nobelpris i litteratur. Men kommer pristagarna att finnas kvar i det kollektiva minnet om 100 år? Greken Odysseus Elytis diktade om livets storhet utifrån sin horisont.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

Poeten Odysseus Elytis är knappast känd för en bred svensk publik. Ellerströms förlag har dock fortfarande en av hans sista diktsamlingar i lager, "Dagbok från en osynlig april", skriven av en diktare som utan bitterhet ser döden närma sig.

Elytis föddes på Kreta 1911 med efternamnet Alepoudelis som han senare bytte ut för att frigöra sig från släktens framgångsrika tvåltillverkningsföretag. I Elytis smälte han samman de grekiska ord som han värderade högst: "politis" – medborgare samt "Ellas", det vill säga Grekland, "elpidha" som betyder hopp, "eleftheria" – frihet och flicknamnet "Eleni", som står för skönhet och sensualism.

Annons
Annons
Annons