X
Annons
X

Bortglömda landskap och föraktfulla ord

Lisa Torell
Kamouflerad vardagsterror
Markus Degerman
Leftovers
Galleri Index, Stockholm. t o m 9 mars

Säg guldklocka och kanske tänker du stämpelur och tristess.
Det är ett tag sedan arbetsmarknaden bytte skepnad, ett tag sedan plikt och följsamhet förvandlades till uppmaningar om självförverkligande och flexibilitet. Ett kreativt arbete är det som gäller. Vad som helst bara inte vården, Hemköp eller guldklocka för lång och trogen tjänst.
Mot denna fond av sladdriga klyschor avtecknar sig Lisa Torells i hög grad rumsliga installation på Galleri Index. Det första man möter är en målad vägg där ett abstrakt och ettrigt mönster i grå toner och svart letar sig ut på pelare, ventilationsgaller och golv - en struktur som tycks fastlåst och omöjlig att skaka om.
Jag igenkänner motivet som en stiliserad variant av en nygammal favorit - kamouflagemönstret som dykt upp i modet med jämna mellanrum alltsedan andra världskriget. Combatkläder syns i dag på både dagisbarn och vuxna.
Nu är det inte i första hand ett
stelnat och kanske också tvivelaktigt klädmode Lisa Torell fäst sig vid. Snarare är det språket - detta komplexa och samtidigt hala bygge av ord, labyrinter, tonfall och syntaxer - hon vill syna. I en serie berättelser väl inbäddade i galleriets skyddsmålning frilägger hon några tablåer att både häpna och besväras av.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X