Annons
Kommentar

Håkan Lindgren:Bort med sociala orättvisor – men låt kulturen vara

Bilder ur Jan Lööfs böcker.
Bilder ur Jan Lööfs böcker. Foto: Tomas Oneborg

I stället för att kräva att kulturen ska vara fri från fördomsfull smuts eller ”föråldrade” åsikter bör vi göra något åt de sociala orättvisorna. Då kommer kulturen och språkbruket att följa efter av sig själva, skriver SvD:s Håkan Lindgren.

Under strecket
Publicerad

Så bra det var att ha blivit påmind om sin frustration och sin ilska, tänkte jag när jag gick därifrån. Den som har glömt sin frustration har förlorat en väsentlig del av sig själv.

Med anledning av Tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum hölls en diskussion på Kungliga biblioteket om gränserna för konstens frihet och ansvar​ den 3 maj​​. ​Makode Linde och Jan Guillou var inbjudna, men det som fastnade hos mig var något som sades av den tredje personen på scen, Karin Helander, professor i teatervetenskap och lärare i barnkultur vid Stockholms universitet​ (hon är också barnteaterkritiker i SvD)​. Flera av hennes studenter skulle gärna vilja gå igenom barnböcker och censurera vissa ord, berättade hon.​​ Varför? För att frustrationen bland studenterna är så stark. Det är så många som inte känner sig representerade, inte känner sig bekräftade av det kulturliv de möter.

Annons
Annons
Annons