Börsras för Vivendi

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Vivendichefen Jean- Marie Messier väntas sträcka vapen i dag vid ett extra styrelsemöte, och i går sjönk företagets börsvärde med en fjärdedel. I en intervju med tidningen Le Figaro i går bekräftade Messier att han avgår men att han gör det för att rädda allt som återstår av Vivendi Universal.
Hur mycket som återstår lär framtiden snart utvisa. Många bedömare talar om en snabb uppstyckning av det som en gång var världens näst största företag inom kommunikationsbranschen.

En uppdelning av företaget tycks oundviklig. I första hand skulle det handla om att skilja den amerikanska delen med film och musik från den europeiska. Kanske också dela upp förlagsbranscherna mellan Europa och USA. Delar i Frankrike som Canal Plus skulle kunna bjudas ut till andra franska investerare - under förutsättning att Canal Plus roll som garant för fransk filmindustri bevaras.
Den grupp som sedan återstår handlar om Vivendi Environnement (med företagets ursprungliga basnäringar inom vattenförsörjning, transporter och
energi) samt mobiltelefonbolaget Cegetel. Det skulle kunna leda till att Vivendi på fransk nivå får återgå till det vattenföretag det en gång var. Men allt detta är teorier och stupar på en avgörande fråga; skuldsättningen. Vem vill ta över Vivendis enorma skuld på 34 miljarder euro - en börda så tung att Moody"s och Standard & Poor"s i går nedgraderade kreditbetyget för Vivendis långa skulder till så kallad skräpstatus. Och under tiden fortsätter diskussionerna om hur avsättningen av Jean- Marie Messier ska handhas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons