Krönika

Mikaela Idermark: Börsplus summerar 2018

2018 har varit ett fartfyllt år för Börsplus. Vi har hunnit med att lansera IPO-guiden, Pref-guiden, fler portföljer och till det passerat 1000 analyser. När vi nu tittar tillbaka på året konstaterar vi att Börsplus aktieråd och portfölj har haft ett lyckosamt år. Vi får se om samma sak gäller för redaktionens privata portföljer.

Läs mer om Börsplus krönikor
SvD Börsplus
SvD Börsplus

Fram till oktober såg det ut att bli ett uppgångsår på Stockholmsbörsen men sen vände det ned drivet av geopolitik, konjunkturoro kopplat till räntor, Brexit och handelskrig. Även om sista handelsdagen inte är slut ännu kan vi konstatera att det blir ett negativt år, i skrivande stund står OMXS30 på minus 10 procent. Betydligt bättre har det dock gått för Börsplus portfölj som vi går in på mer nedan.

Förutom ett flertal avknoppningar och listbyten ser vi två trender som sticker ut lite extra, alla uppköpsbud mot slutet av året och ökningen av mikrobolag som börsnoterats. Det senare såg vi som ett bra skäl till att lansera IPO-guiden. Där granskar vi alla börsnoteringar och delar ut varningsflaggor som en signal om att man som investerare kan fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Vid denna årssummering har vi passerat över 1000 analyser som återfinns i Analysarkivet, därtill aktiekommentarer och krönikor. På en svårtydd börs finns det extra nytta av bästa tänkbara råd och Börsplus ledstjärna är att bidra med insikter och vägledning för investerare.

Rådutvecklingen

Vi kan inte sticka under stol med att vi gillar att mäta saker och därför följer vi regelbundet upp och utvärderar de aktieråd som vi gav för ett år sedan. Det har hittills varit mestadels glädjande uppföljningar. Våra köpråd har avkastat betydligt bättre än index, medan de aktier vi rekommenderat att sälja i genomsnitt har tappat i värde. Vi ser det som ett betyg på hur väl vi lyckats att träffa rätt i våra analyser och ett sätt att bli mer transparenta mot våra läsare.

Utvecklingen för våra sälj-, neutrala- och köpråd jämfört med index har visat många rätt. Grafen som ses nedan mäter samtliga analysers utfall så här långt. Av de runt 400 köprekommendationer vi gett i våra analyser har de i genomsnitt avkastat 12 procent bättre än index. De tre bästa råden under året var köpråden på Plejd (+347%), Kambi (+195%) och Raysearch (+134%).

Portföljutvecklingen

Börsplus portfölj har sedan starten vid årsskiftet 2015 avancerat 50 procent, jämfört med index som är ned 4 procent samma period, oräknat utdelningar. Det är vi nöjda med och även utvecklingen under året har varit bra. Under året har portföljen gett en positiv avkastning på runt 14 procent, vilket är lite betydligt bättre än index som är ned runt 12 procent.

Årets bästa innehav var BIMobject (+143% vid försäljning), Bahnhof (+70% vid försäljning) och Moberg Pharma (+38% från inköp). Sämst var Cinnober (-29% vid försäljning innan bud från Nasdaq) och ScandiDos (-21% från inköp).

I slutet på året finns 17 innehav i portföljen där Akelius Pref och Mekonomen utgör de största innehaven. Kassan är ovanligt liten (5 procent av portföljen) men då har vi också flera innehav av ganska defensiv karaktär som Loomis, preferensaktier i Akelius och Ahlsell (där det finns ett uppköpsbud). Sammantaget ett bra år för portföljen.

Vi avslutar med att avslöja hur redaktionens privata portföljer gått under året och det blev en blandad kompott. En sak som redaktionen är ense om är att det varit "ett knepigt börsår" där det har gällt att hänga med i kurvorna. Trots det är vi säkra på att vi inför 2019 fortsätter leta köpvärda aktier utifrån framgångsreceptet att fler insikter ger mer avkastning.

Verktyg som lanserats under året:

IPO-guiden granskar alla börsnoteringar med investerarnas bästa i åtanke och skapades av Börsplus för att vi såg ett stort intresse för börsnoteringar, samtidigt som bevakningen har varit bristfällig.

Utdelningsportföljen ger dig en överblick av den årliga utdelningsportföljen. Varje år väljer vi ut ett antal aktier som alla har gemensamt att de har extra hög direktavkastning. I detta podcast-avsnitt går vi igenom föregående och årets utdelningsportfölj.

Pref-guiden hjälper dig att välja rätt bland preferensaktierna och undvika att gå vilse och köpa in sig i fel bolag eller fel huvudägare. I vår krönika kan du läsa mer om varför vi skapade Pref-guiden och hur den kan användas.

Buy&Hold-portföljen, håll utkik i mejlboxen nästa vecka för då lanserar vi en ny portfölj där vi, som hörs på namnet, köper aktier enligt våra köpråd för att behålla dessa.

Övriga uppskattade verktyg:

Analysarkivet, där de enkelt går att söka bland alla Börsplus analyser. Vill du veta vad Börsplus tycker om till exempel Swedbank? Sök på namnet och få upp samtliga Börsplus analyser av aktien.

Uppsidan där vi ger uppslag till aktier med störst potential. Sök och se vilken aktie vi ser störst potential i just nu.

Temadagar som vi anordnar och bjuder in prenumeranter för att lyssna och ställa frågor till börs-vd:ar. Delar av Börsplus redaktion är också på plats för att prata med er prenumeranter.

SvD Börsplus

Bild 1 av 2

Från vänster: Daniel Svensson, Daniel Hniopek, Peter Benson, Mikaela Idermark, Peter Nilsson och Fredrik Östlind.

Bild 2 av 2

Från vänster: Daniel Svensson, Daniel Hniopek, Peter Benson, Mikaela Idermark, Peter Nilsson och Fredrik Östlind.

Bild 1 av 1

Del 1 av 1

Från vänster: Daniel Svensson, Daniel Hniopek, Peter Benson, Mikaela Idermark, Peter Nilsson och Fredrik Östlind.

Så gick det för redaktionens privata portföljer:

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X