Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Mikaela Idermark: Börsplus summerar 2016

Efter sista dagen på året firade Börsplus sin första nyårsafton med att summera 2016. Det ser rätt hyggligt ut, får man nog konstatera. Börsplus portfölj är upp 25 procent. Här passar vi också på att låta redaktionen dela med sig av olika minnesbetor, framgångar och misstag i de privata aktieaffärerna.

SvD Börsplus
SvD Börsplus
(uppdaterad)

SvD Börsplus

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Del 1 av 4

Analystjänsten SvD Börsplus lanserades i april men vi tjuvstartade redan för ett drygt år sedan med vissa analyser samt Börsplus aktieportfölj. Sedan starten har Börsplus prenumeranter kunnat läsa runt 270 analyser, aktiekommentarer och krönikor. Det har varit några händelserik kvartal, inte minst för börsen. Ett bra skäl att stanna upp och reflektera över utvecklingen. Att mäta saker är dessutom något vi gillar.

Nedan ser ni den graf vi publicerar varje månad som mäter samtliga analysers utfall så här långt. Grafen som visar utvecklingen för våra sälj-, neutrala- och köpråd jämfört med index. Kruxet är att många av råden är rätt färska och därför svåra att utvärdera eftersom vi har ett längre tidsperspektiv. Härom veckan kunde vi dock börja följa upp råd som hunnit fylla ett år. 12 månader är en bra period för att utvärdera Börsplus råd. Första uppföljningen visade att vi fått rätt vid fem av sex råd.

Börsplus portfölj som startades för ett år sedan har avancerat 25 procent, jämfört med index som är upp knappt 6 procent, oräknat utdelningar. Det är vi klart nöjda med. Särskilt med tanke på att vi tycker det varit ett svårt börsår.

Att det varit lite svårt märks också när man läser hur vi på redaktionen haft det med våra privata portföljer, som vi beskriver lite mer nedan. Men en sak är vi säkra på inför 2017. Vi fortsätter leta köpvärda aktier utifrån framgångsreceptet att fler insikter ger mer avkastning.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 4

Så gick Börsplus portfölj

Börsplus aktieportfölj startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor på en depå hos Nordnet. Vår investeringsstrategi är och har varit att hitta långsiktigt köpvärda aktier och när vi letar hamnar vi onekligen ofta bland småbolagen. Men vi har inte låtit begränsa oss till en lista, tema eller bransch när vi letat bolag.

Portföljen fick en flygande start under våren men nu mot slutet har vi varit mer negativa till börsen vilket gjort att vi mot slutet haft en mer medelmåttig utveckling. Tidvis 20 procent i kassan och en avsaknad av supercykliska aktier har tyngt. Vi tycker också generellt att det har blivit lite svårare att hitta bra bolag till rätt pris.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 4

Så gick Börsplus råd

Som vi nämnde tidigare följer vi upp alla råd som vi skriver löpande och jämför hur de utvecklar sig jämfört med index. Hittills har våra köpråd avkastat betydligt bättre än index, medan de aktier vi rekommenderat att sälja i genomsnitt har tappat i värde. Framöver kommer vi att följa upp våra råd efter ett år i ett eget utskick till våra prenumeranter. Vi ser det som ett betyg på hur väl vi lyckats träffa rätt i våra analyser och ett sätt att bli mer transparenta mot våra läsare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Del 4 av 4

  Så gick det för redaktionens privata portföljer

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X