”Börsplus nya VD är hands-on och gillar affärer”

För att fortsätta växa med lönsamhet ska SvD Börsplus nu rekrytera en VD. Analystjänsten har fått en bra start och nu är rätt läge för en ny VD att skala upp det hela, enligt nuvarande VD Peter Benson.

Läs mer om Om SvD Börsplus

Ska du sluta på Börsplus?

– Tvärtom, syftet är att öka fokus istället för att halvtaffligt försöka sköta flera jobb. Hittills har jag väl lagt "50/50/50" på att vara tre saker samtidigt: redaktör och analytiker och VD, säger Peter Benson.

Hur går den matematiken ihop?

– Inget vidare va? Framgent är tanken att jag lägger all kraft på att följa börsen, skriva analyser och att som redaktör göra själva analystjänsten ännu bättre. Därför behöver vi en riktigt bra VD som kan lägga mer krut på affärerna och försäljningen.

Börsplus är ju ett litet bolag. Är det inte bara en säljare som behövs?

– Nej, att driva ett växande småföretag ställer högre krav än så. Analystjänsten Börsplus funkar bra men vi kan vässa prenumerationsförsäljningen. Vi har också en rad intressanta B2B-partnerskap och idéer som kan utvecklas. Det är strategisk försäljning och affärsutveckling i ett. Inte minst kopplat till Börsplus nya tjänst IPO-guiden.

Titeln är VD men blir det inte som att vara avdelningschef på Svenska Dagbladet?

– Inte alls. Börsplus är ett helt självgående bolag som bär sina egna kostnader och inte får en krona av SvD. Det finns så klart tekniska och redaktionella kopplingar men VD för Börsplus hanterar SvD som en betrodd affärspartner, inget annat. Ägare och styrelse är överens om att Börsplus ska vara ett bolag som står starkt och växer på egna meriter. Det är ju därför vi behöver en VD på heltid.

Vad är målet?

– Det högre målet är att bli Sveriges erkänt bästa analysmedia. Dit tycker jag att vi är på väg. Det ekonomiska målet är att tjäna pengar, säger Peter Benson.

– Lite pengar vill vi tjäna varje år men mest värde tror jag vi skapar genom att bygga en unik analystjänst, gärna i flera länder och med olika höglönsamma kringtjänster.

Hur stor är egentligen potentialen?

– Med rätt strategi och organisation ser jag ingen gräns. Finansbranschen lägger 100-tals miljoner på analys. En stor del av den kakan kan på sikt gå till vad jag kallar "analysmedia". Kloka investerare kommer alltid vilja ha bra analysstöd men bankerna pressas av EU-regler eller ägnar sig åt att sälja uppdragsanalys. Många banker vill ha partnerskap med en aktör som Börsplus. Andra tillväxtmöjligheter är utlandsexpansion och olika höglönsamma kringtjänster.

Har Börsplus råd att betala en vettig lön?

– Visst finns det utrymme för marknadsmässig ersättning. Men vi vill att det ska vara en stor portion rörlig ersättning så att man tjänar mycket när försäljningen ökar. Dels via lön men även som delägare. Men det här är inget bra jobb om man tror det blir svårt att öka omsättningen.

Vilka är de största utmaningarna med jobbet som VD för Börsplus?

– Man måste trivas med att vara lite tusenkonstnär. Att förstå både media, finansmarknad och de digitala möjligheterna och kunna driva försäljning baserat på det, säger Peter Benson.

– Sedan gäller det att ta saker i mål. Börsplus badar i spännande idéer men det gäller att gå från tanke till handling och vara med och se till så att det blir både bra och klart.

Vem ska söka?

– Trevliga och smarta personer som gillar att göra affärer och vara hands-on i att bygga bolag. Börsplus nya VD kommer inte till dukat bord. Snarare till ett smörgåsbord av möjligheter.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X