Annons

Oron kring Mellanöstern avtar på börsen

Oron på Stockholmsbörsen avtog på onsdagen.
Oron på Stockholmsbörsen avtog på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den inledande börsnedgången på onsdagen mattades av under dagen. Oljepriserna vände nedåt efter att oron kring Irans robotanfall mot amerikanska miltärbaser i Irak dämpats.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot amerikanska militärbaser i Irak var Irans första militära åtgärd sedan USA förra veckan dödat den iranske generalen Qassem Soleimani i en drönarattack.

Börsindex i Stockholm sjönk inledningsvis på onsdagen med runt 1 procent, med nedgångar överlag även för övriga europeiska börser. I USA pekade terminerna under dagen på en nedgång med 1,7 procent för storbolagsindexet S&P 500, enligt Reuters. Men även här mattades pessimismen av och börsindex i USA öppnade runt oförändrat för att strax därefter stiga med ett par tiondels procent.

Investerare tog fasta på signaler från Iran att nattens robotattack avslutat hämnden för mordet på Qassem Soleimani, enligt Reuters.

Oljepriserna nådde högsta nivåerna på fyra månader i kölvattnet av Irans robotattack, men föll tillbaka efter att attacken inte tycktes ha någon påverkan för oljeinfrastrukturen. Kommentarer från USA:s president Donald Trump och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif signalerade också en period av lugn, åtminstone för tillfälle, rapporterar Reuters.

Annons
Annons

Investerare som SvD talat med är inte speciellt oroliga för att konflikten mellan USA och Iran kommer att få väsentligt negativa effekter för Stockholmsbörsen.

– Konflikten mellan Iran och USA har skapat viss oro på världens börser men den främsta påverkan så här långt är att priset på olja har stigit. För oss som investerar i nordiska bolag, ofta med fokus på hållbarhet, är effekterna därför högst begränsade. Vi har en svagt positiv syn på börsutvecklingen framöver, främst beroende av det fortsatt låga ränteläget, säger Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder.

Lannebo Fonder ser efter en stark avslutning på 2019 inte lika hög potential under 2020, enligt Charlotta Faxén.

–  I vår blandfond Lannebo Mix som kan växla mellan aktier och räntor hade vi en aktieandel om 65 procent vid årsskiftet. Anledningen till det är att vi inte ser ett recessionsscenario framför oss med fallande BNP-tillväxt. Det har också att göra med att räntorna fortfarande är låga i absoluta tal, trots Riksbankens höjning i december, vilket gör att direktavkastningen i många bolag ser attraktiv ut i jämförelse med avkastningen på räntemarknaden, säger Charlotta Faxén.

Även Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli, lutar åt det optimistiska hållet när det gäller Stockholmsbörsens utveckling framöver.

– Förhoppningsvis kommer konflikten mellan USA och Iran inte påverka bolagens vinstutveckling och heller inte riskpremien på börsen. Det är betydligt enklare att ha en åsikt om ett bolags förmåga att hantera motgångar än hur makrohändelser kommer att påverka aktiemarknaden, så fokusera på bolagen, säger han.

Lars Söderfjell, portföljförvaltare på Ålandsbanken, har som huvudscenario att Stockholmsbörsen kommer ge en totalavkastning på 5-10 procent i år, men att det kommer att bli stora svängningar.

– Kortsiktigt är det förstås beroende av utvecklingen i Mellanöstern. Jag tillhör dem som ännu inte är så oroliga, det krävs en rejäl upptrappning från dagens läge för att världsekonomin ska påverkas materiellt. Vi får väl se hur det utvecklas, jag har svårt att se att någon av parterna skulle ha intresse av att eskalera ytterligare. En lågintensiv konflikt brukar marknaden kunna hantera, säger Lars Söderfjell.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons