Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Carolina Neurath: Börsjättarna har pausat jämställdhetsarbetet

Hotet om kvotering har försvunnit och det märks när flera börsbolag presenterar årets styrelser. Många ägare verkar ha pustat ut och lagt jämställdhetsambitionerna åt sidan. I år utökas många av börsens största bolag med flera män.

Debatten om kvotering
En trio vd:ar. Från vänster: Annika Falkengrens efterträdare i SEB Johan Torgeby, Ericssons nye chef Börje Ekholm och Electrolux-chefen Jonas Samuelson.
En trio vd:ar. Från vänster: Annika Falkengrens efterträdare i SEB Johan Torgeby, Ericssons nye chef Börje Ekholm och Electrolux-chefen Jonas Samuelson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det har gått snabbt de senaste åren. Flera valberedningar har höjt blicken, vidgat rekryteringsprocesserna och tagit in kompetens utanför närmsta kompiskretsen. Antal kvinnor i styrelser har ökat från 19 procent 2007 till att i dag uppgå till 30 procent. Den största skjutsen har skett sista tre åren och mycket pekar på att regeringens kvoteringshot varit en bidragande orsak.

Telekomjätten Ericsson föreslår exempelvis tre män.

Men kvoteringsförslaget såg redan i höstas ut att gå mot graven och stoppades i mitten av januari. I näringslivet kunde en lättnadens suck höras. Och lättnaden märks också när de flertalet nomineringar till årets styrelser nu har kommit, inför vårens bolagsstämmor. Många bolag gör stora förändringar och visar samtidigt hur jämställdhetsfrågan (eller snarare vidga-vyerna-frågan) har lagts åt sidan.

Annons
X

Telekomjätten Ericsson föreslår exempelvis tre män, alla civilekonomer från svenskt och norskt näringsliv. Det var hos dem ägarna ansåg sig hitta den bästa kompetensen. Alla är inte lika övertygade. ”I ett läge där Ericsson behöver framtidsvisioner och komma till rätta med en strategi, är det ju inte rätt att ta in ett gäng ekonomer”, sa telekomanalytikern Anders Elgemyr till SvD Näringsliv när styrelsen offentliggjordes.

Det hade varit svårare att kritisera valberedningen för bristande jämställdhetsambition om det hade varit tre supervisionärer de plockat in, tre män som bolaget omöjligt klarar sig utan, med dokumenterad kunskap om hur man ska möta den nya världen med dominans av Google och Facebook. Nu blev det inte riktigt så. Samtidigt får Ericsson, som tidigare kunnat kalla sin styrelse för jämställd, nu överge det epitetet.

I och med Annika Falkengrens sorti blir SEB:s styrelse en kvinna färre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kvotering är en het fråga som splittrar debattörer, men många i näringslivet är överens om att trycket har varit bra och att det gäller att inte släppa greppet. ”Släpper man på gaspedalen går det tillbaka lite, trycket måste vara där”, sa SEB:s avgående vd Annika Falkengren till TT i samband med att hennes avgång aviserades. I och med hennes sorti blir SEB:s styrelse en kvinna färre.

  Enligt stämmokallelsen omväljs majoriteten av alla medlemmar, men Urban Jansson, vice ordförande, lämnar styrelsen efter 20 år – en nyhet som gått under radarn. Samtidigt lämnar styrelseproffset Birgitta Kantola, med bred erfarenhet från banksektorn, SEB efter sju år. Netto minskar styrelsen alltså med en kvinna. Och inte minst tappar man viktig kompetens. Precis som vd-rollen är en stor kostym att fylla för Falkengrens efterträdare Johan Torgeby lär det nog märkas att en viktig pusselbit saknas runt styrelsebordet.

  Även i Swedbank, där det föreslås stor rotation i styrelsen, utökas gruppen med manliga ledamöter. Tre män och en kvinna, där börsens tidigare övervakningschef Annika Poutiainen väljs in. Samtidigt får två män och en kvinna lämna. Netto ökar alltså den ”manliga” andelen.

  Electrolux följer det som närmast ser ut som en trend bland många storbolag och väljer att utöka sin styrelse med en man.

  Handelsbanken visar också att jämställdhetsfrågan har tappat prioritet, och plockar in två män till i styrelsen. Jan-Erik Höög, chef Private Banking, och, som brukligt, bankens nye vd Anders Bouvin.

  Electrolux, med Wallenbergs Investor som huvudägare, följer det som närmast ser ut som en trend bland många storbolag och väljer att utöka sin styrelse med en man. Det blev en person som ägarna känner väl sedan tidigare, nämligen Kai Wärn, vd för Husqvarna – ett annat Investorbolag.

  Kan det vara regeringens skrotade kvoteringsförslag som ligger bakom vissa storbolags nu-struntar-vi-i-kvinnorna-tendens? Att den typ av press får effekt vet vi sedan tidigare.

  När dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg hotade om kvotering 2003 fick börsbolagen över 100 nya kvinnliga styrelseledamöter på ett år. Men utvecklingen bromsade in igen när förslaget rann ut i sanden. Är det precis det vi ser nu igen?

  Kanske. Men det finns några storbolag som går mot strömmen.

  Nordea är ett av dem. Banken väljer in tre nya ledamöter varav två kvinnor, Pernille Erenbjerg och Maria Varsellona. Banken tar också in Lars Wollung, som för drygt 1,5 år sedan sparkades från vd-posten i inkassojätten Intrum Justitia. Samtidigt får Telia-ordföranden Marie Ehrling och dansken Tom Knutzen lämna, efter tio år vardera i styrelsen.

  Även byggbolaget NCC ökar antalet kvinnor i styrelsen och blir den första byggjätten på börsen att ha en kvinnodominerad styrelse. ”Vi har sökt brett i hela Norden för att hitta de rätta styrelseledamöterna”, sa Viveca Ax:son Johnson, ordförande i NCC:s huvudägare Nordstjernan, till SvD nyligen.

  För allt kokar trots allt alltid ner till den viktiga kompetensen. Metoden kvotering har många motståndare. Men både förespråkarna och motståndarna är eniga: ingen vill i första hand att en persons kön ska styra inträdet i styrelserummet. Vare sig man är man eller kvinna.

  I grunden är det stora jämställdhetsproblemet i affärsvärlden att det inte rekryteras flera kvinnor till företagens högsta ledning. Samtidigt kan många skriva under på att det inte saknas professionella kvinnor att ta in i styrelserna.

  Ändå är det för närvarande 70 procent män i styrelserna. Den som säger att styrelserna enbart har valts på kompetens avslöjar en del om hur man ser på kvinnors kompetens.

  Annons

  En trio vd:ar. Från vänster: Annika Falkengrens efterträdare i SEB Johan Torgeby, Ericssons nye chef Börje Ekholm och Electrolux-chefen Jonas Samuelson.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X