Börsfest i Asien efter stark exportsiffra

Stark statistik gjorde investerarna på gott humör i Asien. I Tokyo steg Nikkei-index till den högsta nivån på över fyra år. Kinas export steg med 22 procent.

Under strecket
Publicerad
KOSTAS TSIRONIS/AP
Foto: KOSTAS TSIRONIS/AP
Annons

En ljusare bild av utvecklingen i USA och en svagare yen bidrog till uppgången under veckans sista handelsdag i Japan. Nikkei-index fortsätter att klättra och är nu på sin högsta nivå på över fyra år efter fredagens uppgång på 2,6 procent. Bland vinnarna hör exportföretagen med teknikindustrin i spetsen som lockat investerarna brett i och med en allt svagare yen. Det bredare Topix index steg med 1,6 procent. Japans ekonomi ser nu ut att ha vänt 2012 års negativa trend tidigare än väntat vilket stärker investerarnas riskaptit. Japans BNP för fjolårets fjärde kvartal steg med 0,2 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng index var upp 1,8 procent klockan sju svensk tid. Officiell statistik som presenterades i Kina under fredagen visade på ett jättelyft för exporten. Kinas export steg 22 procent för februari jämfört med samma månad förra året, fyra gånger så mycket som förväntat. Samtidigt sjönk importen under perioden med fem procent. Men, enligt fler ekonomiska bedömare som nyhetskanalen CNBC har talat med, ska man inte läsa in alltför mycket i statistiken för en enskild månad eftersom perioden sammfallit med det kinesiska nyåret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons