Annons
X
Annons
X

”Börsfallet beror inte på Georgien”

Den ryska börsen har fallit nära 50 procent sedan i maj. Men premiärminister Vladimir Putin förnekade vid ett pressmöte i går att de ekonomiska problemen skulle ha något att göra med kriget i Georgien.

Vladimir Putin talade inför pressen på den ryska semesterorten Sochi. Han sade att Ryssland lider av samma kreditkris som resten av världen, och att västerländska banker och institutioner drar tillbaka sina investeringar i landet på grund av bolånekrisen i USA och Europa, skriver Financial Times.

Börsen har fallit 50 procent sedan i maj och ytterligare 2,7 procent i går. Finansministern Alexei Kudrin sade i går att Ryssland kan använda 32 miljarder från sina nationella reserver för att stödja finansmarknaden. Rysslands största bank Sberbank föll i går med 7,4 procent och det talas om en likviditetskris. Centralbanken fick i går skjuta till motsvarande 10 miljarder dollar.

Putin förnekade att landet skulle befinna sig i en likviditetskris, eller att kriget i Georgien skulle ha påverkat Rysslands ekonomi. Däremot medegav han att utländska direktinvesteringar skulle kunna falla med upp emot 45 procent i år.

Annons
X

Putin sade även att Ryssland var redo för politiskt och ekonomiskt samarbete med Väst, men inte om USA skulle ”köra med dem”.

– Inte ens ett land med starka militära krafter bör försöka lösa alla världens problem ensamt. Det behöver attrahera allierade och partners och bör inte agera som något slags Romarrike, säger Vladimir Putin enligt Financial Times.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X