Annons
X
Annons
X

"Börsfallen i Kina en panikreaktion"

Världens börser väntas återigen falla efter dramatiska fall i Shanghai och Shenzhen. Enligt Nordeas analytiker är Kinabörserna mer att likna vid spelmarknader än aktiemarknader.

– Man ska vara väldigt försiktig, säger Mattias Eriksson.

Kinas skakiga ekonomi
[object Object]
Börsen i Peking på torsdagsmorgonen. Foto: Ng Han Guan/AP

För andra gången denna vecka stoppar Kinas fastlandsbörser handeln efter ras på 7 procent. Kurserna har fallit kraftigt även i Hongkong och ras väntas även i Europa vid börsöppningen.

– Det är en kortsiktig och panikslagen reaktion från kinesiska investerare, säger Fredrik Hähnel, chef för SEB i Hongkong.

– Det utlöstes av att centralbanken lät försvaga valutan på morgonen. Det tolkade man som en fortsatt devalvering av den kinesiska valutan. Det är det som utlöste nedgången, som snabbt övergick till panikförsäljning där alla försökte sälja av så mycket de kunde innan marknaden hann stänga.

Annons
X

Mattias Eriksson, analytiker på Nordea, skulle inte bli förvånad om fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen faller ytterligare den närmsta tiden.

– Börsen är vad jag förstår fortfarande övervärderad. Det finns anledning att tro att den går ner mer. Men hittills har svenska bolag klarat nedgången i ekonomin på ett någorlunda bra sätt. Ekonomin försvagas men det är inte alls lika dramatiskt som på börsen.

Spekulationen på börserna i Kina skapar dessutom mer dramatiska kursfall, påpekar Mattias Eriksson.

– Det behöver inte vara samma dramatik i ekonomin. Vi får se vad svenska bolag säger när de rapporterar kvartal fyra, men jag tror på ett liknande budskap som för kvartal tre. Alltså att det är tuffare i Kina än tidigare, men inte samma väldiga dramatik som vi ser på börserna.

Nordeas analytiker manar svenska sparare med innehav i Kina till försiktighet.

– Börserna i Shenghai och Shenzhhen är mer spelmarknader än aktiemarknader. Det är väldigt underutvecklat om man jämför med det vi har i Sverige. Man ska vara väldigt försiktig.

Annons
Annons
X

Börsen i Peking på torsdagsmorgonen.

Foto: Ng Han Guan/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X