Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Daniel Svensson: Börsens snabbstartare håller i längden

Det var en lugn vecka på börsen men för de (fåtal) lyckliga som fick tilldelning i FM Mattssons introduktion fick den en bra start. Aktien gick till väders redan första handelsdagen och blev en av de starkaste introduktioner på länge. Det brukar vara ett gott tecken.

Foto: SvD Börsplus
Veckans Börsplus
Foto: SvD Börsplus Bild 1 av 1

Del 1 av 3

Veckans plus: Superstartarna

Efter ett par trevande noteringar var det fullt ös igen när FM Mattsson noterades i måndags. Aktien stängde upp 38 procent under sin första dag på börsen vilket gör krantillverkaren till en av de bättre debutanterna på börsens huvudlista på senare år. De som hade turen att få tilldelning kunde vara glada men tvingades samtidigt fråga sig – är det roliga slut nu? Är det ”behåll dina vinnare och håll förlorarna kort” eller ”teckna, sälj” som gäller?

Hur det går med FM Mattsson får vara osagt här just nu. Ett par saker verkar däremot klara när det gäller börsdebutanter.

 • Det är helt normalt att de stiger rejält när handels släpps på. Av huvudlistans 38 noteringar sedan 2015 har mediannykomlingen stigit 9 procent under första handelsdagen.
 • Det är mer lovande att en aktie stiger mycket under debutdagen, än att den inte gör det.

Den senare poängen skulle alltså tala för att man ska köpa starka startaktier som FM Mattsson, trots prisrusningen, och den förtjänar att utvecklas.

Tittar man på de tio bästa debutanterna på börsens huvudlista sedan 2015 har dessa som grupp avkastat 101 procent i medeltal. Hela listan finns i grafiken här nedan. De 10 aktierna som hade den svagaste kursutvecklingen under sin debutdag har endast gått upp 13 procent.

Bilden ändras inte av att vi bortser från utvecklingen under just den första handelsdagen och bara ser till hur aktierna gått sedan dess. De tio bästa debutanterna fortsatte efter första handelsdagen upp med 87 procent, i medeltal, mot endast 5 procent för de tio sämsta debutanterna.

Kort sagt – stark start bäddar för stark fortsättning.

Man kan spekulera om varför. Det handlar inte om att de många välfärdsbolagen noterats med en politisk rabatt som sedan försvunnit. Tvärtom drar de två skolbolagen ned debutvinnarnas avkastning rejält. Däremot kanske vinnarbolagen fått lite längre tid på börsen, alltså noterats tidigare, än de som inte övertygat. En annan tendens man anar är att vinnarna varit bolag som inte sålt särskilt stora mängder aktier. Till viss del är det ren knapphet som drivit upp kursen. Detta gäller nog FM Mattsson.

På sikt krävs stigande vinster och företagsutveckling att försvara en stark kursstart. Vi får se om FM Mattsson erbjuder det. Trots att oddsen talar för att debutvinnare fortsätter att triumfera är Börsplus något skeptiska till det.

Så gick det för de 10 bästa nynoteringarna sedan 2015.

(avkastning exklusive utdelningar)

Veckans minus: Oreglerad mark

De senaste årens kursrally för bolag på de mindre listorna utanför börsen kan fått många att glömma riskerna med att befinna sig utanför den reglerade börsen. I veckan kom en liten påminnelse. På First North handlas inkassokoncernen DDM som Börsplus nyligen tipsade om som en köpvärd aktie. Bolaget har just genomfört en emission och står, tror vi, inför en god utveckling.

Nu kom oväntat besked om att bolaget får en ny dominerade ägare i form ett bolag med Hoist grundare och ex-storägare Erik Fällström i spetsen. I tysthet har de köpt upp aktier och kom nu även över större poster från DDM:s grundare vilket tar Fällström och kompani till nästan 50 procents ägarandel.

I börsnoterade bolag hade budplikten tvingat honom att erbjuda den kvarvarande minoriteten möjlighet att sälja till samma kurs som de tidigare huvudägarna – men detta gäller inte på den oreglerade First North-listan.

Om detta kommer att spela roll får vi se. Skillnaden mellan vad Fällström betalade, 42,50 kronor, och dagskurs, 39 kronor, är inte så stor och kanske blir de nya ägarna lyckade i DDM. Vi minns dock att minoriteten inte precis var nöjda över hur Erik Fällström och Mikael Wirén agerade när de köpte ut Hoist från börsen 2004. Förhoppningsvis väntar inte en upprepning av snålbudande. Men det är risken man får ta på oreglerad mark.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 3

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Denna vecka har vi inte gjort några förändringar bland Börsplus favoriter. Vi har däremot tagit bort köprådet för FM Mattsson.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 3

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Telenor

Den norska halvstatliga teleoperatören Telenor har en aktie som ibland sticker ut som billig på olika värderingsnyckeltal. Medan Telia har sänkt utdelningen strävar Telenor efter det motsatta. Drygt 70 procent av intäkterna kommer från mobil kommunikation, alltså samtal, SMS och datatrafik som går via mobilnät samt intäkter från andra teleoperatörer som utnyttjar bolagets nät. Utöver det har Telenor mindre verksamhet både inom fast distribution (telefoni, internet och TV) samt distribution via satellit (TV). Aktien är inte riskfri med tanke på den föränderliga branschen och stora tillgångar på asiatiska utvecklingsmarknader, men utdelningarna gör denna aktie lite intressant att hålla ögonen på. Telenor finns med i Börsplus utdelningsportfölj.

Wonderful Times Group

Wonderful Times Group är i huvudsak en distributör av barn- och babyprodukter samt leksaker och spel. Efter många svåra år visar bolaget ett antal kvartal med successiva resultatförbättringar och de vände till vinst under föregående år. Finns det anledning att tro på en beständig förändring som tids nog ger avtryck även i aktiekursen? Intresset från aktiemarknaden är svalt och värderingen låg och det finns en knut i ägarledet som gör denna tunt handlade aktie svårägd. Börsplus väljer därför att avvakta med aktien, åtminstone tills vi ser hur ägarknuten löser sig – vilket förhoppningsvis sker i sinom tid.

H&M

Klädjätten H&M är ifrågasatt på börsen och vinsten minskar. Skulden läggs ofta på vd eller en trög e-handelssatsning. I den här analysen fokuserar Börsplus dock på ett annat perspektiv. Nämligen data som pekar på att H&M inte gått snett utan snarare på att marknaden är trög och valutan oförmånlig. Börsplus har sedan i september haft en skeptiskt neutral inställning till H&M-aktien. Sedan dess har aktien fallit runt 10 procent och nu letar vi aktivt efter bra argument för att köpa aktien. Men vi är nog inte där riktigt ännu även om vi radar upp några tänkbara förklaringar till varför H&M blivit en falnad stjärna på börshimlen.

Genesis IT

Genesis IT är en av de bättre aktierna man kunnat äga på Aktietorget under senare år efter framgångar med bolagets nya och egenutvecklade affärssystem iFenix. Värderingen är hög men inte oförtjänt för ett höglönsamt mjukvarubolag. Kruxet är att det är oklart om bolaget sköts med alla ägares bästa i sinnet. Kursen har lyft från 10 till drygt 40 kronor sett tre år tillbaka i tiden.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X