Annons

Börsen upp 7 procent i juli

Det var högtryck även på börsen i juli. SAX-index steg 7 procent. I månadens slutspurt tog ABB täten medan Aspiro noterades för bottenkursen 4 öre.

Under strecket
Publicerad

Handeln vände uppåt på julis sista börsdag efter en mer dämpad inledning. Därmed förstärktes bilden av juli som en bra börsmånad med ett plus på 7 procent. Förra året var det andra bullar med en accelererad nedgång under semestermånaden som förebådade höstens börs-krasch. Vinnare på torsdagen blev verkstadsjätten ABB som har lyft rejält efter veckans delårsrapport. ABB spurtar därmed upp till A-listans tätstrid där medtävlarna är OM och Ericsson. Dessa två företag har också gått starkast sedan årsskiftet.

Att Konjunkturinstitutet under gårdagen gav en dyster bild av förväntningarna inom den svenska industrin tycks på börsen med råge har uppvägts av oväntat starka BNP-siffror från USA. De satte omgående spår. Ett kraftigt räntefall förbyttes i sin motsats. Dollaren stärktes markant och kronan föll tillbaka. Sådana snabba kast visar att marknaderna fortsätter att vara hypernervösa. Möter ABB bakslag i den juridiska asbestprocess i USA som skulle återupptas på torsdagen, kan börsrekylen bli påtaglig.

Annons
Annons
Annons