Börsen tror att koden ger fler investerare

Stockholmsbörsen hoppas att införandet av bolagskoden ska innebära fler investerare. Från och med första juli bör samtliga bolag på A-listan och delar av bolagen på O-listan följa den nya uppförandekoden.

Under strecket
Publicerad
Annons

På torsdagsförmiddagen redogjorde Stockholmsbörsen för hur den svenska koden för bolagsstyrning ska införas på börsen, efter att formellt ha beslutat med Aktiemarknadsbolagens Förening att införa koden i Stockholmsbörsens regler.
– Sverige är en av de sista länderna som får en kod. Men det är bättre sent än aldrig, sade Stockholmsbörsens vd Jukka Ruska vid torsdagförmiddagens pressträff.

Införandet sker inte i ett slag. Bolag på O-listan med ett marknadsvärde mindre än 3 miljarder kronor behöver inte tillämpa koden fullt ut förrän om några år, medan övriga ska göra det så snart som möjligt efter första juli 2005, dock senast inför bolagsstämmorna 2006.
Jukka Ruska betonade kodens vikt för att locka investerare. Han ansåg att investerare som har som policy att bara placera pengar i bolag som omfattas av bolagskoder stängts ute.
– Det finns rätt många, bland annat pensionsfonder i USA. Det är jätteviktigt att vi möjliggör för ett så stort antal investerare som möjligt, säger Jukka Ruska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons