Annons
X
Annons
X

Börsen svagt uppåt efter fondbesked

Lättnad. Stockholmsbörsen och övriga europeiska börser steg sedan det på onsdagsförmiddagen stått klart att den tyska författningsdomstolen deklarerat att Tysklands beslut om medverkan i eurozonens krisfond ESM inte står i strid med tysk författning. Men det finns förbehåll och krav som måste uppfyllas för att Tyskland ska acceptera framtida stödpaket.

Osäkerhet är det värsta för marknaden. Den för finansmarknaderna ödesmättade onsdagen kantas av flera viktiga besked som kan skingra omvärldsdimman. Ett sådant beslut är inte minst beslutet från författningsdomstolen i Karlsruhe. Börser drog en lättnadens suck på det i och för sig förväntade beskedet. Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble har flera gånger också sagt att han varit övertygad om att Tysklands roll i stödfonden kommer att godkännas av domstolen.

Euron stärktes. Marknadsräntorna i Tyskland fortsatte stiga medan marknadsräntor i krisländerna Spanien och Italien sjönk. Börser steg. Nu ser det ut som att euroländerna kan fortsätta med sin krishantering. Men vägen mot en lösning är långt ifrån spikrak.

NÄRINGSLIV LIVE:
Följ den fortsatta rapporteringen live här.

Annons
X

Författningsdomstolen konstaterar visserligen att tysk medverkan i krisfonden ESM är förenlig med tysk författning men ställer samtidigt vissa krav på att ett antal villkor ska vara uppfyllda för att Tyskland ska kunna ställa sig bakom framtida stödpaket. Ett krav är att det tyska parlamentet hålls informerad om alla ESM-beslut som fattas. Ett annat viktigt förbehåll är att godkännandet av stödfonden innebär att Tysklands åtagande gentemot ESM inte får, utan nya framtida beslut i förbundsdagen, överstiga 190 miljarder euro. Ett tak för tyskarnas medverkan i räddningsfonden var ganska väntat.

– De måste sätta någon gräns, men allt det här visar på att det är hyfsat flexibelt när det brinner, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till TT.

BÖRSEN:
Följ utvecklingen på börsen här.

Stockholmsbörsen, som före beskedet vid tiotiden handlades kring nollstrecket, tog sig i spåren av beskedet upp på plussidan. Börsens breda index, All Share, är nu upp 0,7 procent. Bland vinnarna fanns storbankerna och särskilt SEB A som trängdes i vinnartoppen genom att klättra med över 2 procent. God spänst hade även teleoperatörerna. Både Telia Sonera och Tele2 steg mer än marknaden som helhet.

Under onsdagsförmiddagen har också EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso talat och presenterat sin syn på tillståndet i unionen. Han har också lagt fram ett förslag på hur en europeisk bankunion ska utformas. Han betonade också vikten av att EU-samarbet fördjupas.

I kväll kommer också teknikjätten Apple att presentera sin nya Iphone. Blir det bu eller bä på marknaden? Apple är en otroligt tung tungviktare på Nasdaq och har stigit med 63 procent på denna börs i år. Reaktionerna i spåren av presentationerna lär inte bara påverka Apples aktiekurs. På agendan står också ett nyval i Nederländerna, ett val som verkar bli en rysare. Stalltipset är att det kommer att bli svårt att bilda ny regering.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X