Annons
X
Annons
X

Börsen rasar – hela förra årets uppgång borta

Stockholmsbörsen faller med över 4 procent i öppningen på torsdagen. Därmed har två dagars handeln raderat hela förra årets uppgång. Bakgrunden är nya kraftiga ras i Kina.

Foto: Tomas Oneborg

Ericsson är ner över 5 procent. Handelsbanken faller med drygt 4 procent, samma gäller Swedbank och Investor. Fingerprint är ner hela 8 procent.

– Det är tunna marknader och inte så mycket avslut. Det handlar också om dålig statistik i Kina och valutarörelserna där borta. Det spär på nedgången. Men det har inte med underliggande bolagsfundament att göra, säger Martin Guri, analytiker på Nordea.

Ledande Europabörser faller också hårt. Och på räntemarknaden dyker svenska statsobligationer ned mot historiska bottennivåer. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation har strax före lunch rasat till –0,52 procent, den lägsta noteringen sedan bottennivåerna i turbulensen i augusti i fjol.

Annons
X

Den redan skakiga råvarumarknaden, pressad av överutbud och vikande efterfrågan, drabbas också av orosvågen. Priset på råolja har fallit till de lägsta nivåerna på över tio år.

Börsnedgången är bred och omfattar alla sektorer, men de aktier som drabbas värst finns i sektorer med exponering mot råvaror som olja och metaller.

Börserna i Europa faller trots att de är mycket mer mogna än Kinas fastlandsbörser. Är det logiskt?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Världen är mycket mer sammanlänkad. Rent tekniskt funkar det så. Om man har ett stort globalt mandat i en hedgefond eller ett livbolag så jobbar man över hela världen. Man har en mängd risk som man kan ta på sig, en mängd pengar man får förlora under en viss handelsdag. Om man tappar mycket på ett håll så vet man att man förlorar mer pengar, rent teoretiskt sett, när andra marknader öppnar. Då säljer man av en del av sitt innehav.

  Traders kan sälja aktieterminer vid alla tider på dygnet för att bli av med risk på till exempel ränte- eller valutamarknader, påpekar Martin Guri.

  – Det är delvis en förbannelse. För att inte kliva över sin risknivå så säljer man aktier i stället. Det är inte människor utan maskiner som gör detta. Därför går alla index i tandem. Det är förvaltningstekniskt och har ingenting med verkligheten att göra. Det är därför det går ner i New York på grund av utvecklingen i Kina trots att de inte har något med varandra att göra.

  Alla storbolagsaktier utom Swedish Match faller. En halvtimme efter öppning hade gruvbolaget Lundin Mining backat mest, med 6,6 procent.

  Även industrijätten Holmen får se sina kurser rasa.

  Förutom Swedish Match, som stiger 0,3 procent, höll även Astra Zeneca emot bra, minus 0,4 procent i öppningen.

  Börsen har rasat runt 7 procent sedan årsskiftet, vilket alltså raderar förra årets totaluppgång på 6,5 procent.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X