STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Citadel har dykt upp som ny större blankare i Fingerprint Cards, med en position om 0,67 procent som upptagits på tisdagen och redovisats på onsdagen, framgår av Finansinspektionens blankningsregister.

Biometribolaget Fingerprint rusade med 40 procent på onsdagen, efter att UBS höjt rekommendationen till köp från sälj och både finanschef och vd köpt aktier i bolaget. Efter tisdagens delår ökade två aktörer sina blankningspositioner i aktien.

Tidigare under tisdagen noterades att PDT Partners ökat blankningen på rapportdagen från 0,78 procent till 1,03 procent, samtidigt som Voleon Capital ökat upp över inrapporteringsgränsen på 0,5 procent till 0,55 procent. Det är alltså inte känt hur Voleons eller Citadels positioner såg ut dessförinnan.

Utöver de nämnda har också Sylebra Capital en kort position med 1,9 procent av aktierna blankade.

Flera aktörer har under de senaste veckorna täckt blankningspositioner under den trend som följt det så kallade Redditfenomenet. Högt blankade aktier handlades i början av februari upp av nätforumsorganiserade spelare i hopp om att bränna blankare som om kursen tvingas upp kan behöva köpa tillbaka och sätta ytterligare fart på aktien.

Whale Rock var länge den största blankaren i Fingerprint-aktien, som under en period var blankad till 10 procent vilket då var klart högst på Stockholmsbörsen. Det kan jämföras med nuvarande blankningsprocenten på 3,5 procent (avser poster över 0,5 procent), som gör Fingerprint till femte högst blankade aktien.Joakim Rönning +46 8 5191 7930
Nyhetsbyrån Direkt