VISBY (Direkt) De tyska små och medelstora företagen hämmas just nu av den osäkerhet som USA:s president Donald Trump sprider.

Det sade Holger Bingmann, ordförande för Tysklands exportförbund BGA, vid en tillställning anordnad av Tyska-Svenska Handelskammaren i Visby, på måndagen.

De små entreprenörerna fattar ofta beslut baserat på magkänsla och bristen på förtroende, känslan av att inte veta riktigt i vilken riktning de ska gå, hämmar dem nu, enligt Bingmann.

Han konstaterade att den tyska tillväxten mattas av, de flesta ekonomiska instituteten har sänkt sina prognoser, och det är osäkerhet i den internationella handeln som ligger bakom och den har initierats av USA:s president Donald Trump.

Holger Bingmann tog bland annat upp Trumps uttåg från Parisavtalet och Iran-avtalet och effekten av det senare att Boeings och Airbus licenser för att sälja kommersiella flygplan till Iran dras tillbaka.

"Han skadar Airbus, men också sitt eget land", konstaterade BGA-basen.

Han sade att han befarar vad som ska komma den närmaste tiden från Trump.

Maktkampen mellan CDU och CSU är det värsta som kunde hända nu i detta osäkra läget, enligt Bingmann, som hyllade franske president Emmanuel Macrons tal där han lade fram sina förslag för fördjupning av euroområdet.

"Men vi hade ingen regering i Tyskland, som kunde kommentera det. De sex månaderna det tog att bilda regering var alltför lång. Vi behöver Europa, och kanske ett EU i olika hastigheter", sade han.

På en fråga om vad kan återskapa stabilitet i den politiska sfären svarade han "den gemensamma önskan att komma överens", och han uppmanade alla att se framåt, inte på vad som hänt i Bayern de senaste två åren.

Han betonade att han anser att Angela Merkel är rätt person att leda Tyskland och EU framåt och skapa stabilitet igen.

Nordeas chefekonom Annika Winsth sade vid samma tillställning att Sverige självklart behöver bry sig om problemen i Tyskland eftersom det är vår viktigaste handelspartner.

Som ett litet land behöver vi handla med många länder, men vi måste fortsätta att ha stor handel med Europa. Hon höll inte med om att Tyskland har allvarliga problem, utan sade ekonomin att ekonomin utvecklas hyggligt.

"Men både Sverige och Tyskland behöver göra strukturreformer", sade hon, för svensk del inte minst på utbildningsområdet för att Sverige ska kunna vara konkurrenskraftigt även framöver. Hon noterade att Tyskland överglänser Sverige när det gäller utbildningsresultat.

Annika Winsth konstaterade att finansmarknaderna räknar med att ECB-chefen Mario Draghi kommer att rädda EU om Italien fallerar - "whatever it takes".

"Men någon annan kommer att få betala, och det är våra barn", sade hon.

Annika Winsth sade också att vi inte ska lita på politikerna nu utan att näringslivet kommer att träda in och ta ansvar, bland annat för integrationen.

"Kanske är tjänstesektorn lösningen för både Sverige och Tyskland", sade hon.Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt