PowerCell har tagit fram en ny och förbättrad version av sitt bränslecellssystem MS-100 som kommer att premiärvisas på den stora bränslecellsmässan Fuel Cell Seminar & Energy Exposition i Long Beach, Kalifornien, den 5 november. Den nya versionen har längre livslängd och högre tålighet samt är 30 procent mer kompakt. Systemet är speciellt utvecklat för krävande applikationer både på land och till havs.

Den nya versionen av bränslecellsssystemet MS-100 har utvecklats för marina applikationer samt off-road-segmentet, som t ex anläggningsmaskiner och truckar, vilka samtliga kräver stor tillförlitlighet, hög effekt och stor flexibilitet. MS-100 är utvecklat för att tåla skakningar och vibrationer, vilket garanterar långt livslängd, men också för att kunna klara snabba och enkla starter oavsett klimat och väderförhållanden.

Bränslecellssystemet MS-100 har en effekt på 100 kW och kan enkelt seriekopplas för att nå effekter på megawatt-nivå. Till följd av sin robusta design och bipolära plattor i stål har den nya versionen av MS-100 en beräknad driftstid på upp till hela 20,000 timmar. Bränslecellssystemet MS-100 är baserat på bränslecellsstacken PowerCell S3 som har marknadens högsta energitäthet. S3:an bygger på kompakta bipolära plattor i stål och det senaste inom MEA-teknologin (membrane electrode assembly). Systemet har en total volym på endast 276 liter och kan erhållas både i stående och liggande versioner, vilket underlättar installation i de begränsade utrymmen som det ofta är frågan om i denna typ av applikationer.

PowerCell har en mycket lång och gedigen erfarenhet inom bränslecellssystem och lanserade ett komplett system som kunde köras på reformerad diesel redan under slutet av 90-talet.

Fuel Cell Seminar & Energy Exposition är en av världens största mässor för bränslecellsteknologin och har arrangerats sedan 1976. Mässan lockar forskare, tillverkare, kunder och beslutsfattare från hela världen som får en chans att ta del av de senaste nyheterna på produktområdet och inom forskning och teknologi.

På mässan kommer PowerCell bland annat att representeras av bolagets vd Per Wassén, samt säljare och teknikansvariga. Per Wassén kommer att hålla ett av mässans huvudtal.
"Nordamerika är redan idag en av våra viktigaste marknader men också en marknad med stor framtida potential för PowerCell, inte minst i delstater med stora miljösatsningar såsom Kalifornien", säger Per Wassén. "Att vara där och både synas och höras är därför centralt för våra fortsatta satsningar på den nordamerikanska marknaden."

Fakta MS-100 bränslecellssystem:
  • Bränslecellssystem framtaget för användning inom kraftfulla icke-stationära applikationer på land och till havs.
  • Kraftfull uteffekt på 100 kW och möjlighet att koppla samman flera system vid behov av högre effekt.
  • Kompakt design, samt stående och liggande modell skapar stor flexibilitet och smidig integration.
  • Robust konstruktion i alla komponenter och bipolära plattor i stål säkerställer långvarig och tillförlitlig drift.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Per Wassén

VD, PowerCell Sweden AB (publ)

Tel: +46 (0) 31 720 36 20

Email: per.wassen@powercell.se

Om PowerCell Sweden AB (publ)

PowerCell Sweden AB (publ) utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och bränslecellssystem med en unikt hög effekttäthet, för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten. Stackarna och systemen är kompakta, modulära och skalbara, och därmed lätta att anpassa till kundernas behov

PowerCell (http://www.powercell.se) grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen. Bolagets aktie (PCELL) är sedan 2014 föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm. G&W Fondkommission är Certified Adviser, e-post: ca@gwkapital.se,telefon: 08-503 000 50.