Fintechbolaget Capital.com är den första CFD-handelsplattformen som helt följer de nya reglerna från europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA).

Capital.com, som är en ledande aktör i branschen, väljer att införa reglerna innan det faktiska införandet, för att visa hur viktigt det är med ansvar och etik i branschen.

ESMA har tagit fram en rad åtgärder för att skydda retail traders från ohållbara eller oförutsedda risker, som kommer att gälla från och med den 1 augusti för en tre-månaders testperiod. Det handlar bland annat om skydd mot negativa hävstångseffekter för att hindra att personer förlorar mer pengar än de investerat, utökat skydd vid stängning av enskilda positioner, samt förbestämda högstanivåer för av hävstångseffekter som speglar volatiliteten i tillgångsslag. ESMA har också bestämt att reklam inte får innehålla ekonomiska incitament när man öppnar ett konto. Det måste dessutom finnas en varningstext som berättar om de historiska vinstmöjligheterna.

"Förändringarna som ESMA har föreslagit är förnuftiga och merparten har redan funnits på plats hos Capital.com. Det här är något som speglar hela vår företagskultur, där vi hela tiden värnar om att våra kunder ska få en rimlig avkastning. Skydd mot negativ kapitalutveckling, margin closeout och en ansvarsfull marknadsföring har varit standard sedan vi lanserades. Medan vår kultur garanterar att kunderna kan rimlig avkastning, ser vi också till att vi helt följer relevant lagstiftning, vilket är anledningen till att vi sänkt de standardiserade hävstångsgränserna på våra produkter redan nu i stället för att vänta tills det datum som ESMA har fastställt.", säger Ivan Gowan, vd på Capital.com.

Reglerna som utvecklats av ESMA innebär att CFD-aktörer måste begränsas till en maxnivå för hävstångseffeker av alla tillgångsklasser, från 30:1 när det gäller stora valutapar till så lågt som 2:1 för kryptovalutor. Capital.com har implementerat de här hävstångsgränserna som standard för sina användare, för att säkerställa att de stämmer med ESMA:s uttalande och att det främjar en ansvarsfull handel.

Ivan Gowan fortsätter: "Samtidigt är vi bekymrade över att ESMA har satt hävstångseffekter lite för lågt. I strävan efter mer pragmatiska hävstångseffekter, finns det risk att kunder frestas till att använda olagliga offshore-aktörer, där skyddet är antingen extremt lågt eller obefintlig. För att minska de riskerna, har vi till en början valt att göra det möjligt att de kunder som vill, att kunna återgå till de högre hävstångsnivåer, tills ESMA:s föreskrifter träder i kraft. Redan nu erbjuder vi användarna en hävstångseffekt baserat på deras erfarenhet vilket innebär att de mindre erfarna får lägre hävstångseffekter.

"Många, inte ont anande, konsumenter använder redan idag oseriösa aktörer. Några av de här aktörerna sysslar med sofistikerade finansiella bedrägerier. Tyvärr kan en överdriven reglering av hävstångseffekterna göra att antalet konsumenter, som faller för dessa aktörer, ökar. Vi kommer därför att arbeta nära tillsynsmyndigheterna för att tidigt lära oss när nya regleringar ska implementeras och hjälpa till att anpassa reglerna för att säkra så att allt verkar till det bästa för konsumenterna inom EU."

Om Capital.com:

Capital.com är ett nydanande fintechbolag med en mission att göra finansvärlden mer engagerande, tillgänglig och användbar. Med en prisbelönt finansiell handelsplattform som finns på webben och som app som använder en patentsökande teknik för att revolutionera handelsvärlden.Plattformens SmartFeed hjälper till att upptäcka kunders handelsmönster och rekommenderar personligt innehåll för att hjälpa handla smartare.

Det ultimata målet är att förbättra kunders handel genom att utbilda. Därför erbjuder Capital.com finansiella utbildningar, videor och frågesporter genom sin investeringsapp.

Ytterligare information finns här: https://capital.com/ 

Kontakt:
Yvonne Edenholm, Spotlight PR, Telefon: 0739-427311,E-post: yvonne.edenholm@spotlightpr.se

Alternativt
media@capital.com

Om Capital.com:

Capital.com är ett nydanande fintechbolag med en mission att göra finansvärlden mer engagerande, tillgänglig och användbar. Med en prisbelönt finansiell handelsplattform som finns på webben och som app, använder den patentsökande teknik för att revolutionera handelsvärlden.

Plattformens SmartFeed hjälper till att upptäcka kunders handelsmönster och rekommenderar personligt innehåll för att hjälpa handla smartare.Det ultimata målet är att förbättra kunders handel genom att utbilda. Därför erbjuder Capital.com finansiella utbildningar, videor, frågesporter med mera genom sin investeringsapp.