BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU vill diskutera slopade strafftullar på stål och aluminium och i Airbus-Boeingkonflikten så fort USA:s nya handelsrepresentant Katherine Tai tillträder.

Det sade Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande med ansvar för handelsfrågor, vid en presskonferens på torsdagen då han presenterade ett förslag till justeringen av EU:s handelspolitik.

Han noterade att Katherine Tai är nominerad men inte godkänd än av USA:s senat.

"Vi har signalerat till USA att vi vill prata om tullar och WTO-reform. Vi vill att vi båda suspenderar tullarna medan vi diskuterar om att senare eliminera dem", sade Valdis Dombrovskis.

Trumpadministrationen införde strafftullar på importerat stål och aluminium från EU och resten av världen. EU svarade med egna tullar som motåtgärd på bland annat amerikansk whiskey och motorcyklar.

När det gäller Airbus och Boeing har USA och EU vunnit var sin tvist i WTO. WTO fann att båda sidors stöd till sin flygplanstillverkare var olagligt.

Det ledde till att USA införde strafftullar mot EU och att EU har beslutat införa strafftullar mot USA.

EU försöker också samarbeta med USA när det gäller klimatåtgärder och handel.

Valdis Dombrovskis sade att han har talat med USA:s finansminister Janet Yellen om EU:s planer på en gränsavgift för importvaror med högt koldioxidinnehåll. Syftet är att EU-företag inte ska slås ut av konkurrenter i omvärlden med lägre klimatkrav.

"Vi vill samarbeta med USA för att utforma gränsavgiften så att den är förenlig med WTO-regler och våra internationella åtaganden", sade han.

Som en lågt hängande frukt i den nya handelsrelationen med Bidenadministrationen finns WTO:s appellationsdomstol, sade Valdis Dombrovskis.

Den nya administrationen kan snabbt få igång domstolen genom att tillåta utnämningen av nya domare.

"Vi känner till USA:s kritik mot domstolen. Vi delar en del av kritiken och är beredda att arbeta för att lösa problemen", sade han.Bengt Ljung +32 22 30 74 56
https://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt