STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis meddelar tillsammans med Amgen och Banner Alzheimers Institute att de avbryter sitt kliniska forskningsprogram med den så kallade Bace-hämmaren CNP520 för prevention av Alzheimers. Det avbrutna programmet får ses som ett i raden av bakslag inom Alzheimersforskningen.

Efter en översyn av klinisk data bedömdes det att de potentiella fördelarna med CNP520 inte längre överväger riskerna, enligt ett pressmeddelande.

CNP520 utvärderades när det kliniska programmet avbröts i två registreringsgrundande fas 2/3-studier.

I pressmeddelandet konstateras att Alzheimers är en komplex sjukdom och en av de största utmaningarna som hälsovården möter i dag.

Astra Zeneca och Eli Lilly avbröt sitt fas 3 studieprogram för lanabecestat, även känd som AZD3293, i juni 2018. Läkemedelskandidaten tillhörde också läkemedelsklassen Bace-hämmare.

Bioarctic utvecklar tillsammans med sin japanska partner Eisai läkemedelskandidaten BAN2401. Denna läkemedelskandidat är dock inte en Bace-hämmare utan en antikropp riktad mot beta amyloid, placket i hjärnan. BAN2401 befinner sig i fas 3-studier.

Andra bolag på Stockholmsbörsen som bedriver forskning inom området i tidigare forskningsfaser är Alzecure och Alzinova.Magnus Bernet +46 8 5191 7953
Nyhetsbyrån Direkt