STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den japanska centralbankens massiva köp av ETF:er har gjort att BOJ i november gick om landets statliga pensionsfond (GPIF) som den aktör som är störst ägare av japanska aktier.

Det visar beräkningar gjorda av Shingo Ide, aktiestrategichef på NLI Research Institute, enligt Bloomberg.

De massiva tillgångsköpen för att stötta marknaden under pandemin med efterföljande börsuppgång har gjort att BOJ nått över 45.000 miljarder yen, motsvarande mer än 400 miljarder dollar, i innehav av japanska aktier. GPIF äger japanska aktier till ett värde av knappa 45.000 miljarder yen.

När hälsokrisen bröt ut i mars så meddelade BOJ att den kommer att köpa aktie-ETF:er för upp till 12.000 miljarder yen under 2020. Efter några månader med kraftfulla köp har BOJ:s köptakt bromsat in, varpå BOJ inte ser ut att hamna nära den gränsen. Men även om BOJ fortsätter att handla ETF:er i rådande lite långsammare takt förväntar sig NLI-analytikern att BOJ fortsätter att dra ifrån GPIF i sammanlagd aktiestock.

Satoshi Okumoto, vd på Fukoku Capital Management, säger till Bloomberg att denna stora inblandning på aktiemarknaden av två statliga aktörer reser oro för marknadsprisinverkan. Kombinationen av dessa två offentliga organs aktieköp tycker han gör att inhemska aktienivåer känns skeva.Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt