STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas börja veckan med lätt sjunkande noteringar. Förra veckans rapportflod bromsar på måndagen tillfälligt upp till en rännil och det enda större bolag som visar upp sig är MTG.

USA-börserna vände på fredagskvällen nedåt och S&P 500 backade 0,6 procent. Även Asienbörserna har under morgonen mestadels handlats nedåt, då förväntningarna på en aggressiv räntesänkning från Federal Reserve minskat.

Oljepriset har stigit sedan Iran kapat en brittiskflaggad oljetanker i Hormozsundet.

Terminerna för de ledande indexen i Europa var vid 8.30-tiden lägre: såväl CAC40-terminen som DAX-terminen var ned 0,1 procent. Storbolagsindexet OMXS30 väntades enligt förhandeln hos IG Markets öppna 0,2 procent lägre.

Före öppning har MTG rapporterat. Bolaget, som knoppat av sin tv-verksamhet och nu är fokuserat på e-sport och gaming, sänker sin tillväxtambition för 2019 till en organisk försäljningsökning på mellan 8-12 procent, mot tidigare kring 15 procent.

Boule Diagnostics vd Fredrik Dalborg lämnar bolaget för ett annat svenskt medicinteknikbolag, Han ska dock fortsätta arbeta under uppsägningstiden, enligt bolaget.

Saniona har valt ut en ny läkemedelskandidat, SAN903, för preklinisk utveckling som är tänkt att gå in i kliniska fas 1-studier inom 18 månader. Baserat på forskningsarbete har Saniona valt att inledningsvis fokusera SAN903 på behandling av Crohns sjukdom och kolit.

Investeringsbolaget Fram har sänkt sin omsättningsprognos för 2019 från 78 miljoner kronor till 25-40 miljoner.

Fintechbolaget Quickbit, som utvecklar lösningar för kryptovalutor och blockchain, har underrättats av externa säkerhetsexperter om att företagets skydd för viss data är undermåligt. Bolaget uppger att det omedelbart "vidtagit nödvändiga åtgärder" för att säkra systemet.

Gunnebos nye vd Stefan Syrén har köpt 25.000 aktier i bolaget, till ett värde av cirka 650.000 kronor. Nästan lika mycket, 600.000 kronor, har SBB:s operative chef Lars Thagesson betalat för 40.000 aktier i det egna bolaget.

Ett finansiellt större insiderköp har skett i Handelsbanken, där investmentbolaget Lundbergs köpt 2 miljoner aktier för 185 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Boliden, Autoliv och Stora Enso höjts till köp av Nordea, från tidigare behåll. Däremot har Nordea sänkt Assa Abloy till sälj från tidigare behåll.

Evolution Gaming har sänkts till behåll, från tidigare köp, av Kepler Cheuvreux.

Peab har höjts till köp från tidigare behåll av DNB Markets.

Vidare har Nordea av ABG Sundal Collier sänkts till behåll från tidigare köp.David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt