Forskningsbolaget Idogens vd Lars Hedbys presenterade bolaget vid Sedermeradagen i Göteborg på torsdagen.

Bolaget utvecklar världens första tolerogena vaccin, vilket baseras på behandling med kroppsegna dendritiska celler, något som avgör immunitet eller tolerans. Syftet är att omprogrammera immunförsvaret.

Idogens första indikation är hemofili A, IDO 8, med särläkemedelsstatus i USA och Europa. Det klassiska namnet på hemofili är blödarsjuka, vilket främst drabbar män.

Den andra indikationen är njurtransplantation, IDO T, vilket är en mycket större marknad än den första indikationen med omkring 80 000 njurtransplantationer globalt varje år.

Den tredje indikationen, som aviserades i mitten av augusti, är projekt inom svåra och sällsynta autoimmuna sjukdomar. Här pågår utredningar av vad bolaget ska satsa på.

Lars Hedbys visade en lista på fem punkter med värdebyggande steg för de kommande tre till tolv månaderna.

"Om det går bra hoppas vi att det prekliniska paketet för IDO 8 är klart i slutet av 2019", säger Lars Hedbys.

Idogen planerar att göra en klinisk fas I/IIa-studie inom IDO 8-projektet men studien har som tidigare meddelats försenats efter att processen för att ta fram de dendritceller som behandlingen baserar på varit mer tidskrävande än bolaget först räknat med. Planen är nu att inleda studien i början av 2020.

"Lyckas vi med det här har vi en spektakulär medicinsk potential", sammanfattar Lars Hedbys.Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire