Forskningsbolaget Idogen meddelade under morgonen att de hittat en lösning på det problem som halverade bolagets aktie i början på året. Efter att ha hittat en ny metod för bolagets forskningsprojekt återupptas planerna på kliniska studier och även flytten till First North. Aktien är upp omkring 46 procent i skrivande stund.

- Det här har vi jobbat länge för. Det har varit fem månaders hårt arbete för att lösa våra bekymmer. Det ser jättebra ut och vi är naturligtvis jätteglada, säger Idogens vd Lars Hedbys till Finwire.

Det var i slutet av januari i år som bolaget meddelade att den dittillsvarande metoden, baserad på zebularin som toleransinducerare, inte gav den effekt som tidigare prekliniska försök hade indikerat. Beskedet fick bolagets aktiekurs att backa med närmare 50 procent och därefter inleddes en omfattande utvärdering av alternativa metoder.

Bolaget utvärderade flera metoder och den utvalda metoden baseras på en kombination av toleransinducerande substanser som kommer att ersätta zebularin. Metoden har utvärderats på humana celler från friska frivilliga.

- Det ser jättebra ut. Så här långt är faran över, men det här är biotech, påminner Lars Hedbys.

Bolaget ska nu skala upp tillverkningsprocessen, göra säkerhetsstudier och sedan gå till klinik. Det är när bolaget går in i klinik som bolagets framtid verkligen kommer att avgöras, påpekar Lars Hedbys.

Läkemedelsprojektet Ido 8, mot blödarsjuka, är först ut precis som tidigare. Den tidigare kommunicerade tidsplanen om att gå in i klinik i slutet av år 2020, eller andra halvan av 2020, ligger fast.

- Vi ser över tidsplanen just nu men ser i dag ingen anledning att ändra den.

I samband med att bolaget meddelade om studieförseningen flaggade Redeye för att det kunde uppstå ett kapitalbehov tidigare än väntat, men det tror inte Lars Hedbys.

- Vi bedömer inte att kapitalbehovet förändrats. Det vi kommunicerat tidigare ligger fast och det är att vi har pengar som räcker till åtminstone tredje kvartalet 2020.

Planerna att flytta från Spotlight Stock Market till Nasdaqs tillväxtlista First North pausades under tiden bolaget arbetade fram den nya metoden men kommer nu att återupptas.

Blir det en flytt under 2019?

- Ja, det tror jag. Det är tanken.Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire