Saniona meddelar idag att bolaget har fått godkännande på att inleda den andra delen av sin Fas 2a-studie med läkemedelskandidaten Tesomet på ungdomar med Prader-Willis syndrom (PWS). Det framgår av ett pressmeddelande.

Denna studie initierades i april 2016 och delades i två delar. Under 2017 avslutade man den första delen av studien som inkluderade nio vuxna patienter. Resultaten från denna studie visade att Tesomet kan ge kliniskt betydelsefull viktminskning och en signifikant minskning av hyperfagi, delger bolaget.

Sanionas vd Jørgen Drejer kommenterar nyheten i pressmeddelandet: “Vi är glada att fortsätta den kliniska utvecklingen av Tesomet för Prader-Willis syndrom efter de uppmuntrande resultaten från vår explorativa Fas 2a-studie på vuxna patienter och positiva diskussioner med viktiga opinionsledare inom området. Genom att sträva efter en orphan indication som Prader-Willis syndrom kan vi utveckla och kommersialisera vår egen produkt i USA och Europa på en relativt kort tid och till en begränsad investering i en indikation där de kommersiella möjligheterna framstår som mycket stora”.

Tesomet uppges ha potential att avsevärt minska vikt och hyperfagi, som kännetecknas av en extrem och omättlig aptit hos patienter med PWS.

Prader-Willis Syndrom är erkänd som den vanligaste genetiska orsaken till livshotande övervikt. Sjukdomen orsakas av en radering eller förlust av funktioner av ett kluster av gener på kromosom 15, vilket leder till dysfunktionell signalering i hjärnans aptit/mättnadscentrum. Carl Becht
carl.becht@finwire.se, 079 337 16 90
Nyhetsbyrån Finwire