Medicinteknikbolaget Lumito, som är verksamt inom digital patologi, har fått patent i den första patentfamiljen som skyddar användandet av UCNP (upconverting nanoparticles) i Brasilien. Det framgår av ett pressmeddelande.

Mer specifikt skyddar patentet för användandet av UCNP för avbildning i spridande material så som mänsklig vävnad. Bolaget väntar även svar på en ansökan gällande Indien.

- Godkännandet av vårt grundpatent är ett viktigt steg i vår globala patentstrategi för att skapa en konkurrenskraftig produkt och patentet innebär ett brett skydd även utanför medicinskt användande. Patentet är sedan tidigare godkänt i Australien, Europa, Israel, Japan, Kanada, Kina, Sydafrika och USA. Vår teknologi är patenterad som tidigare kommunicerats i tre världsomspännande patentfamiljer som omfattar, att tillsammans med nanopartiklar som markörer, skapa bilder med hög upplösning av vävnader i till exempel tumörer. Tekniken har flera potentiella användningsområden, men i ett första steg har vi valt att fokusera på digital vävnadsdiagnostik, kommenterar Mattias Lundin, Lumitos vd.Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire