Borren snart igenom Antarktis is

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett ambitiöst europeiskt isborrningsprojekt i Antarktis - Epica - närmar sig sakta men säkert sin fullbordan, rapporterar TT-AFP. När det blir sommar igen på södra halvklotet kan de 22 vetenskapsmännen och borrexperterna borra sig ända ner till berggrunden. Nu har borrarna tagit sig igenom två tredjedelar av de 3,3 kilometerna is som det handlar om.
Epica-projektet pågår på Dome Concordia uppe på högplatån på östra Antarktis. Det är en av de mest ogästvänliga platserna på Jorden. Trots "sommaren" har gruppen fått arbeta vid temperaturer runt 20 minusgrader. Syftet med Epica är att analysera koldioxid, metan och andra ämnen i isen, som kommer att visa hur det snöat och bildats is under tusentals år. Förhoppningsvis kan man då också få insikt om både naturliga och av människan åstadkomna klimatförändringar.

– Istäcket över Antarktis är som en historiebok om Jordens klimat, säger Epicas vetenskaplige ledare Eric Wolff. För 170 000 år sedan låg havsytan 120 meter lägre än i dag, och temperaturen vid ekvatorn var sex grader lägre.

Annons
Annons
Annons