Annons

Borneos orangutanger kämpar för sin överlevnad

Orangutangerna på Borneo har minskat kraftigt på grund av skogsskövlingen de senaste 40 åren.
Orangutangerna på Borneo har minskat kraftigt på grund av skogsskövlingen de senaste 40 åren. Foto: ED WRAY

De senaste 40 åren har palmoljeplantagerna brett ut sig över enorma områden i Malaysia och Indonesien, med massiv skogsskövling som resultat. Nu har dock skövlingen avtagit och Malaysia har lovat att sätta stopp för fler plantager. Det har väckt visst hopp om att det kanske går att rädda det som återstår.

Under strecket
Roland Johansson / TT
Publicerad

Dvärgelefanterna uppskattar den mjuka delen av palmbladskotten.

Foto: Roland Johansson/TTBild 1 av 7

Dvärgelefant som undersöker palmbladen som ligger kvar efter att arbetarna på plantagen lämnat platsen. Delar av bladen konsumeras villigt av elefanterna.

Foto: Roland Johansson/TTBild 2 av 7

Två dvärgelefanter på Borneo undersöker om det finns något ätbart bland oljepalmsbladen. Dvärgelefanten hör till de få djur som kan utnyttja oljepalmerna.

Foto: Roland Johansson/TTBild 3 av 7

Oljepalmsplantager och tjuvjakt har drabbat orangutangerna på Borneo hårt. Men kanske har man nu lyckats hejda den nedåtgående trenden.

Foto: Steve Morgan / GreenpeaceBild 4 av 7

Så här ser det ut över stora delar av Borneo idag. Den ursprungliga regnskogen har huggits ned och ersatts av odlingar med oljepalmer. Palmerna i förgrunden är nyplanterade.

Foto: Roland Johansson/TTBild 5 av 7

Fruktklasarna har just skurits ned från oljepalmerna.

Foto: Roland Johansson/TTBild 6 av 7

Oljepalmens frukter. Av dessa görs den åtråvärda palmoljan.

Foto: Roland Johansson/TTBild 7 av 7

Vi befinner oss i den malaysiska delstaten Sabah på norra Borneo. Vi färdas genom vad som verkar vara oändliga palmoljeplantager i olika stadier av tillväxt – mil efter mil med oljepalmer på marken som för inte så länge sedan täcktes av regnskogar.

– Oljepalmsindustrin, i kombination med vanligt skogsbruk, har haft en enorm inverkan. Förstörelsen har varit massiv, säger Glyn Davies, naturskyddsexpert och biolog vid Världsnaturfonden (WWF) i Malaysia till TT:s utsände.

Annons
Annons
Annons