Sofia Lilly Jönsson:Börjar Svenska kyrkan inse vikten av kvalitetsmusik?

Medeltidens teologer sökte svar på tillvarons gåtor i musiken men idag tycks det vara ett teologiskt språk för musik som få teologer behärskar. På bilden Storkyrkans läktarorgel.
Medeltidens teologer sökte svar på tillvarons gåtor i musiken men idag tycks det vara ett teologiskt språk för musik som få teologer behärskar. På bilden Storkyrkans läktarorgel. Foto: Janerik Henriksson/TT

Synsättet att musiken är något som kommer lite vid sidan av gudstjänsten är i grunden sekulärt. De som värnar om kvaliteten i musiken är inte elitister utan förvaltare av ett flertusenårigt kyrkomusikaliskt arv, skriver Sofia Lilly Jönsson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Alla som följer med har för länge sedan förstått varför problemen med den nya kyrkohandboken fortfarande inte är lösta: prestige, prestige och åter prestige. I maj i år skrev musikforskare från fem nordiska länder i en artikel i SvD att Svenska kyrkan har förlorat kontakten med centrala kunskapsområden inom musik och liturgi och avfärdat saklig kritik med att man ”tycker olika”.

Det sammanfattar uppfattningen inom musiklägret ganska väl.

Annons
Annons
Annons