Annons

Början på slutet för Boris Johnsons karriär?

Boris Johnson har gjort det igen. I en artikel på 4 000 ord beskriver Storbritanniens utrikesminister hur en lyckat brexit ska gå till – och går emot sin chef, premiärminister Theresa May. Nu frågar sig alla: Är det början på slutet för Johnsons politiska karriär?

Uppdaterad
Publicerad
Donald Trump och Boris Johnson under en pratstund i FN-högkvarteret i New York den 18 september. Den förstnämnde ska göra USA ”great” igen och den sistnämnde menar att Storbritannien kan bli ”det bästa landet i världen”.
Donald Trump och Boris Johnson under en pratstund i FN-högkvarteret i New York den 18 september. Den förstnämnde ska göra USA ”great” igen och den sistnämnde menar att Storbritannien kan bli ”det bästa landet i världen”. Foto: IBL

En diplomat har beskrivit sitt jobb under Boris Johnsons ledning som att ”gå bakom en häst och skyffla skit”.

Boris Johnson såg länge ut att lyckas med allt han företog sig. Han lyckades med konststycket att bli konservativ borgmästare i London, där majoriteten av invånarna lutar mot vänster, och inte bara en gång, utan två gånger. Många bedömare anser också att hans stöd för ”lämna”-sidan var avgörande för valresultatet i brexit-omröstningen. Men nu har Boris Johnsons stjärna börjat dala.

Han gick miste om chansen att bli premiärminister i fjol. Nu beskrivs han som en medioker utrikesminister. Tjänstemän uttalar sig anonymt om Boris Johnsons många tabbar. En diplomat har beskrivit sitt jobb under Boris Johnsons ledning som att ”gå bakom en häst och skyffla skit”.

Annons

En del menar att Boris Johnsons artikel i the Telegraph är ett försök att komma åt sina anonyma kritikerna. Desto fler ser artikeln som ett desperat försök att nå premiärministerposten.

I artikeln lovar Boris Jonson bland annat att brexit kommer att bli en succé och att Storbritannien kan bli ”det bästa landet i världen”. Han hoppas på ett hårt brexit och lyfter upp lämna-kampanjens löfte om att de 350 miljoner pund i veckan som (enligt dem) går till EU ska gå till hälsovårdssystemet NHS efter utträdet. Enligt Storbritanniens statistikverk stämmer det dock nte att landet betalar 350 miljoner pund i veckan till EU.

Det är en illa dold hemlighet att Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson vill bli premiärminister. Men under det senaste året har förlorat mycket av sin popularitet.
Det är en illa dold hemlighet att Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson vill bli premiärminister. Men under det senaste året har förlorat mycket av sin popularitet. Foto: Seth Wenig/AP

En av Boris Johnsons gamla rivaler, den före detta finansministern George Osborne, är nu chefredaktör för the Evening Standard. I en ledare i tidningen lyfts Johnsons senaste eskapader upp som en parentes. Ledarskribenten argumenterar för att dödsstöten för Johnsons karriär kan bli Theresa Mays brexittal i Florens på fredagen.

Allt utrikesministern lovade under brexitkampanjen kan motsägas i talet. “Förnedrande” för utrikesministern, skriver tidningen, och tillägger att Boris Johnsons enda sätt att försvara sig har varit att skriva en artikel.

Den konservativa parlamentarikern Jacob Rees-Mogg är som Boris Johnson på steroider.

Rykten går att Boris Johnson hotat att avgå om Theresa May inte signalerar ett hårt utträde i talet. Enligt the Telegraph uppmanar hans vänner honom att stanna. Vägen till premiärministerposten är nämligen längre än förut.

Bara 7,5 procent av dem som deltagit i en undersökning på webbsidan Conservative Home vill att Boris Johnson ska bli premiärminister. Det har dykt upp en ny brexithjälte.

Den konservativa parlamentarikern Jacob Rees-Mogg är som Boris Johnson på steroider. Han är en politiker tabloiderna kan älska och vänstermedierna både skrattar åt och oroar sig över. Enligt vadslagsningsbyråerna är han den näst mest troliga kandidaten att efterträda Theresa May, efter brexitministern David Davis. Boris Johnson ligger nu på fjärde plats.

”Den nye brexithjälten”, konservativa parlamentarikern Jacob Rees-Mogg.
”Den nye brexithjälten”, konservativa parlamentarikern Jacob Rees-Mogg. Foto: Peter MacDiarmid/IBL

I sin artikel binder sig Boris Johnson till ett hårt brexit. Om Theresa May väljer att gå mot ett annat håll djupnar sprickorna inom regeringen.

Det hjälper varken Johnson, May eller Rees-Mogg, utan politikern ingen av dem vill se på 10 Downing Street, Labourledaren Jeremy Corbyn.

Ta chansen och gå på SvD:s utrikeskväll 16/10: En orolig värld accent.svd.se
Annons
Annons

Donald Trump och Boris Johnson under en pratstund i FN-högkvarteret i New York den 18 september. Den förstnämnde ska göra USA ”great” igen och den sistnämnde menar att Storbritannien kan bli ”det bästa landet i världen”.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Det är en illa dold hemlighet att Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson vill bli premiärminister. Men under det senaste året har förlorat mycket av sin popularitet.

Foto: Seth Wenig/AP Bild 2 av 3

”Den nye brexithjälten”, konservativa parlamentarikern Jacob Rees-Mogg.

Foto: Peter MacDiarmid/IBL Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons