Annons

Början på högstadiet riskerar bromsa eleverna

Det kan bli mycket repetition i sjunde klass. Med bättre överlämning från den gamla skolan skulle undervisningen kunna bli effektivare, enligt Skolinspektionen. Arkivbild.
Det kan bli mycket repetition i sjunde klass. Med bättre överlämning från den gamla skolan skulle undervisningen kunna bli effektivare, enligt Skolinspektionen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Undervisning om sådant man redan lärt sig. Eller för lite stöd. Presenterad som "överdrivet ambitiös" eller "lat".

Steget från årskurs 6 till årskurs 7 kan bli ett bakslag för många elever, visar en ny granskning.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Det är Skolinspektionen som undersökt hur skolor lämnar över och tar emot information om elever som ska börja på högstadiet. Granskningen omfattar 17 skolor och är alltså inte heltäckande. Men den ger en tydlig fingervisning om vilka brister som finns.

Ett problem är att överlämningar oftast fokuserar på elever med stödbehov. Elever som har särskilt lätt för sig eller befinner sig i mittfåran uppmärksammas mindre eller inte alls, trots att alla elever har rätt att utvecklas utifrån sin nivå och förmåga. Men det är inte heller säkert att elever som behöver stöd får det på den nya skolan. Lärarna på en av skolorna berättar att de känner till om en elev har dyslexi men vet inte vilka stödinsatser eleven haft.

Annons
Annons
Annons