Börja direkt på rekordhöjderna

Under strecket
Publicerad
Annons

Vem har någonsin begärt att el Guerrouj skall springa flera 1 500 meters-lopp samma kväll?
Det finns ett trist inslag i den glansfulla svenska nationalgrenen höjdhopp. Tävlingen slutar nästan alltid med misslyckanden, även den som redan vunnit gör oftast tre rivningar på en högre höjd. Undantag är sällsynta och uppstår nästan bara vid de få tillfällen som världsrekordet slås. Det sker inte ofta: På herrsidan satte kubanen Javier Sotomayor sitt rekord på 2,45 i juli 1993, medan bulgariskan Stefka Kostadinovas toppnotering på 2,09 är från 1987.
Det är sannerligen inte lätt att slå världsrekord i höjdhopp, sannolikt svårare än i de flesta andra friidrottsgrenar. En anledning är höjdhoppets utformning: Här krävs under tävlingens gång upprepade och förbättrade prestationer. Annars åker man ut. En fascinerande tävlingsform, men knappast rekordgynnande.
När en tävling avgjorts är segraren i allmänhet sönderhoppad och har inte tillräckligt med krafter kvar för världsrekordet.

Jämför med längdhopp, tresteg,
slägga, diskus, spjut och kula: Hur många tävlingar på dessa områden har inte avgjorts direkt i första omgången, då den aktive utnyttjat sin kapacitet maximalt? Vem har någonsin begärt att Hicham el Guerrouj skall springa flera 1 500 meters-lopp samma kväll?
Stavhopp, då? Där sätter ju Jelena Isinbajeva världsrekord på beställning i samma fart som Sergej Bubka för ett antal år sedan. Stavhopp är en extremt svår sysselsättning, men Isinbajeva och Bubka är och var före sin tid.
Något liknande fenomen finns inte i höjdhopp, där särskilt på den manliga sidan styrkeförhållandena är mycket jämna - på en ganska låg nivå, skulle den svenske rekordhållaren Patrik Sjöberg gärna påpeka. Bland tjejerna framstår Kajsa Bergqvist som den suveränt bästa. Hennes insats i VM i Helsingfors var en unik kombination av stil, spänst och psykisk styrka.
Men har Kajsa Bergvist en rimlig chans att slå Kostadinovas rekord? Hon tycks ha 2,10 i kroppen men tvingas nästan alltid konstatera att inte ens hennes fenomenala toppform
klarar att behålla spänsten i hopp efter hopp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons