Annons

Charlotta Buxton:Boris har blivit de konservativas misslyckade hjälte

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Jessica Taylor/AP

Boris Johnson är inte vinnaren de konservativa hoppades på. Liksom sin föregångare Theresa May börjar också han slå rekord i misslyckanden i underhuset. Hans parti vänder sig nu mot honom och till och med hans bror har avgått i protest.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Han fick som han ville och blev premiärminister. Men sedan dess har inte mycket ha gått hans väg. På tisdagen förlorade Boris Johnson sin första omröstning i underhuset som premiärminister. Det har inte hänt sedan 1894. Han förlorade också sin majoritet. Nu lyckas han inte ens utlysa ett parlamentsval och hans bror, den konservativa parlamentarikern Jo Johnson, säger att han prioriterar landets intresse framom lojalitet till familjen och avgår i protest.

Underhuset har röstat mot hans förslag om att hålla ett parlamentsval i oktober. Oppositionen Labour röstade mot förslaget trots att partiet länge förberett sig för ett nytt val. Orsaken är att de anser att det är ännu viktigare att stoppa en avtalslös brexit. Först då Boris Johnson tvingats be EU om att skjuta upp utträdet till början av nästa år tänker partiet tillåta ett val.

Annons
Annons
Annons