Annons
X
Annons
X

Borgström kräver förhör av Assange

De två kvinnor som polisanmält Julian Assange har begärt att få advokat Claes Borgström som målsägarbiträde. Han är kritisk till att Wikileaksgrundaren inte hörts av svensk polis.

– I vanliga fall skulle man både häkta och anhålla en person från ett annat land för att undvika att personen i fråga lämnade Sverige. Han skulle ju även kunna infinna sig själv och reda ut saken med tanke på att han säger sig vara oskyldig. Oavsett borde han förhöras, säger Claes Borgström som träffat kvinnorna och läst de polisförhör som hållits.

– Deras beskrivning innefattar någon typ av sexualbrott enligt min bedömning, rubriceringen får fortsatt utredning visa.

Rättssäkerhetsorganisationen RO har tidigare JO-anmält åklagare Maria Häljebo Kjellstrand för hennes agerande i samband med beslutet. SvD har sökt henne utan framgång.

Annons
X

Advokat Leif Silbersky som företräder Julian Assange är kritisk till åklagarens agerande och kräver en ursäkt.

– Det är mycket allvarligt och jag utgår från att Riksåklagaren tar tag i det här.

Det är fortfarande oklart om brottsmisstankarna mot Julian Assange kommer att leda till en förundersökning eller avskrivas. Chefsåklagare Eva Finné har ännu inte fattat beslut i ärendet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Julian Assange nekar till brott.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X