Annons
X
Annons
X

Borgs stab gav grönt ljus till Nuon-värdering

Finansdepartementet godkände i slutet av januari 2009 att staten skulle anlita investmentbanken Merrill Lynch för att utvärdera Vattenfalls köp av Nuon. Därmed var också departementets ledning informerad om den kommande 97-miljardersaffären.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

De senaste veckornas rasande debatt om Nuon-köpet har fokuserat mycket på ansvarsfrågan. Finansminister Anders Borg har upprepat att köpet var styrelsens ansvar och att det var dåvarande Maud Olofssons näringsdepartement som höll i frågan på regeringskansliet.

Företrädare för finansdepartementet har hittills sagt att informationen om den historiska jätteaffären var bristfällig från näringsdepartementet. Anders Borg ville inledningsvis inte ens svara på om han kände till Vattenfalls planer i förväg,
läs mer här.

Men SvD Näringslivs kartläggning visar att Bo Netz, enhetschef på finansdepartementets budgetavdelning den sista januari 2009 godkände att näringsdepartementet tog in investmentbanken Merrill Lynch för att göra en oberoende värdering av Nuon. Nära medarbetare till Anders Borg var alltså informerade om att jätteaffären var på gång.

Annons
X

Dessutom informerades samtliga partiledares statssekreterare redan i mitten av januari 2009 om de diskussioner som fördes kring Vattenfalls framtida strategi, inklusive möjligheten att göra stora förvärv. Med på mötet var finansminister Anders Borgs statssekreterare Hans Lindblad. En månad senare, den 11 februari, beslöt Vattenfalls styrelse att gå vidare med köpet av Nuon.

Läs en längre artikel om det politiska spelet bakom Nuon-affären i lördagens SvD Näringsliv.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Annons
Annons
X
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X