Analys

Per Lindvall:Borgs överskottsmål är absurt

Per Lindvall

Det är dags för Sverige att sluta ”samla i ladorna” och istället satsa på att investera och underhålla ”ladorna”, så att de inte ruttnar sönder. Det är det bästa för Sverige liksom för vår omvärld. Vi ser om våra egna hus samtidigt som vi kan bidra till att hålla uppe den i dagsläget största ekonomiska bristvaran, efterfrågan, i en åtstramningssnöpt omvärld.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det handlar om det svenska statsfinansiella målet på att över en konjunkturcykel ha ett överskott på 1 procent av BNP. I rådande läge i den svenska ekonomin, och i synnerhet i relation till läget i vår omvärld, är det absurt. Eller snarast ”löjeväckande”, för att låna ett ord av Financial Times kolumnist Martin Wolf och hans analys, (”Cameron is consigning the UK to stagnation”) där han gör upp med den brittiska regeringens misslyckade åtstramningspolitik.

Patentmedicinen åtstramning har bara gjort den brittiske patienten sämre, liksom även grannen Irland, trots att landet hyllats för sin djärva dosering. Även i de andra nödställda euroländerna Grekland, Spanien, Portugal och Italien så är det uppenbart att budgetåtstramningar inte är lösningen på deras problem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons