Annons

Borgs fel att Ek får åka tomhänt till Doha

Tiden är förbi då Sverige var en del av lösningen på klimatproblemet. Miljöminister Lena Ek reser till Doha med brutna löften i bagaget. För tyvärr är det finansminister Anders Borg som bestämmer, skriver Helena Leander (MP) och Per Bolund (MP).

Publicerad

Som Sveriges miljöminister åker Lena Ek (C) till FN:s pågående klimattoppmöte i Doha tomhänt. För tredje året i rad har finansminister Anders Borg (M) stoppat Sverige från att ställa upp med de pengar som har lovats till FN:s internationella klimatarbete. Lena Eks möjligheter att bidra till framsteg på mötet är därmed i det närmaste noll.

Att rädda klimatet är mycket billigare än att låta klimatförändringarna ske. Men klimatansvar kräver investeringar, inte bara i Sverige utan även i utvecklingsländer. Sverige och andra industriländer har därför i internationella avtal åtagit sig att finansiera investeringar i utvecklingsländer så att deras ekonomier kan växa samtidigt som befolkningen lyfts ur fattigdom. Det handlar om investeringar som skyddar mot klimatförändringar samt klimatsmarta investeringar som möjliggör en ekonomisk utveckling utan höga utsläpp.

Annons
Annons
Annons