Annons
X
Annons
X

Borgs attack på den grekiska oppositionen

STOCKHOLM (Direkt) Situationen i Grekland är ”mycket, mycket besvärlig”. Det sade finansminister Anders Borg till Sveriges Radios P1-morgon på fredagen.

Av Direkt
[object Object]
Anders Borg, Finansminister Foto: TOR JOHNSSON

Han sade att en ljuspunkt är att den grekiska regeringen har genomfört mycket omfattande reformer, både på inkomst- och utgiftssidan, för att få ordning på sina finanser. Mycket återstår dock att göra och Grekland är så skuldsatt att det kommer att krävas omfattande åtgärder även under åren framöver.

Han sade att hans bild är att regeringen försöker göra sitt bästa för att få ordning på ekonomin, men att premiärminister Giorgos Papandreou nu måste ställa allt på sin spets för att få stöd. Vad som däremot är stötande, enligt finansministern, är att oppositionen vägrar att gå in i en nationell samlingsregering och att deras politik gränsar till ”kriminell ansvarslöshet”. Han vill se att regeringen och oppositionen tillsammans ställer sig bakom ett reformpaket eftersom åtgärder kommer att sträcka sig flera år framåt i tiden.

Anders Borg tror däremot inte att Grekland kommer att ställa in sina betalningar.

Annons
X

”Att köra in Grekland i en bergvägg kommer inte att hjälpa någon”, sade Anders Borg och tillade att om återbetalningstiderna för lån förlängs kommer bankerna visserligen att förlora pengar, men Grekland får en stabilare situation att jobba utifrån.

De privata banker som lånat ut stora belopp till Grekland måste vara kvar och ta sitt ansvar, enligt finansministern.

”Liknar Lehman” blog.svd.se

DIREKT

Annons
Annons
X

Anders Borg, Finansminister

Foto: TOR JOHNSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X