Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Borgfreden om terrorn är redan över

Några dagar efter terrordådet på Drottninggatan är den politiska borgfreden över. Det är inte alltid vackert men frågan om det politiska ansvaret – och lösningarna – är redan föremål för politisk debatt och konflikt.

Terrordådet i Stockholm
Anders Ygeman (S) och Anna Kinberg Batra (M).
Anders Ygeman (S) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Tomas Oneborg

”Jag förstår faktiskt inte varför moderatledaren i det här läget väljer att attackera svensk polis. Jag tycker att svensk polis har gjort fantastiska insatser i samband med det här fasansfulla dådet.”

Så sa inrikesminister Anders Ygeman i Sveriges Radio på tisdagsmorgonen. Bakgrunden var att Anna Kinberg Batra vill kalla Rikspolischefen och Säpochefen till riksdagens justitieutskott.

”Vi vill veta hur det kom sig att en person som inte får vara här och var känd av Säpo ändå kunde befinna sig i landet och vara på Drottninggatan i fredags”, sa Anna Kinberg Batra i en intervju med SvD på måndagen.

Annons
X

Det som var sant på måndagen, är det alltså inte längre på tisdagen. Och det vi ser nu är bara början på den politiska debatten efter terrordådet.

Hyllningarna till polisen för insatserna i samband med terrordådet har ju varit många. Så när inrikesministern anklagar Moderatledaren för att ”attackera polisen” använder han skarp politisk ammunition.

Konfronterad med Ygemans uttalande försäkrar Anna Kinberg Batra i radion förstås att också hon är djupt imponerad av polisen, och besvarar sedan angreppet så här:

”Den som ägnar sig åt partipolitik, det verkar vara Anders Ygeman”.

Det här är förstås en politisk debatt på en nivå – ”det var han som började” – som inte är alldeles uppbygglig. Men det illustrerar att politiken är på väg ut ur den borgfred som uppstod efter terrordådet på Drottninggatan.

Det finns fler exempel – vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till att partiet inte har bjudits in till S-MP-regeringens överläggningar med de borgerliga om ytterligare åtgärder mot terrorism. Jimmie Åkesson (SD) är lika kritisk till att Sverigedemokraterna inte får vara med.

Att det någon gång måste bli en politisk debatt kring terrordådet, om ansvaret för att det kunde hända, och om konsekvenserna av att det hände, är alla överens om. Frågan är när den borde börja?

Så här skrev centerledaren Annie Lööf på Twitter i måndags: ”De senaste dagarna har vi visat enighet över blockgränsen. Det kommer en tid för debatt. Men den tiden är inte nu. Nu står vi enade”.

Det som var sant på måndagen, är det alltså inte längre på tisdagen. Och det vi ser nu är bara början på den politiska debatten efter terrordådet.

Socialdemokraterna vill att nästa valrörelse ska handla om höger–vänster-frågor – om fördelningspolitik och om den svenska modellen.

Den kommer att handla om ansvarsutkrävande och den kommer – i bästa fall – att leda till att lagar, regler och rutiner förändras för att minska risken för att något liknande händer igen.

Anna Kinberg Batra använder ”partipolitik” som ett skällsord riktat mot Anders Ygeman. Men det är förstås oundvikligt att också de här frågorna blir en del i konflikten – och spelet – mellan de politiska partierna.

Just för att undvika anklagelser om att partipolitisera frågan undvek Moderaterna i det här läget att kritisera regeringen, men sannolikt kommer man inom en snar framtid att hamna just där.

Och det vill regeringen förstås undvika, eller i alla fall fördröja och misstänkliggöra. Anders Ygemans verbalt ”hårda tag” mot Anna Kinberg Batra är ett uttryck för precis det.

Socialdemokraterna vill att nästa valrörelse ska handla om höger–vänster-frågor – om fördelningspolitik och om den svenska modellen.

Den ska inte handla om terrorism. Eller om migration eller kriminalitet – det anses bara gynna Sverigedemokraterna.

Tisdagens utspel på S-kongressen, om att det ska finnas 10 000 fler polisanställda till 2024, är en del i den socialdemokratiska strategin. Anders Ygeman var tydlig på pressträffen i Göteborg: S-utspelet borde göra slut på partiernas tävling om att föreslå flest poliser.

Inför valet ska det helt enkelt inte finnas någon konflikt kvar mellan S och allianspartierna i de här frågorna.

Men terrorfrågan hotar den strategin, i alla fall om den handlar om det politiska ansvaret för att dådet kunde inträffa, och för att gärningsmannen inte hade utvisats.

Sådant är svårare för regeringen att skydda sig emot, och går inte enkelt att hantera med ökade anslag. Därför är en sådan debatt riskabel för Socialdemokraterna.

Annons

Anders Ygeman (S) och Anna Kinberg Batra (M).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X